Връщане на работа след майчинство 2021 – ползване на платен отпуск, права при съкращение

След като детето ми навърши година и половина, вече започнах да се замислям дали да не се върна на работа. Оказа се че не съм напълно запозната с това какво бих могла да направя, ако се случи да ме съкратят или как и кога трябва да ползвам платения отпуск натрупам по време на майчинството.  Направих своето проучване и смятам ще бъде полезно за всички майки на които им предстои връщане на работа.

При прекратяване на майчинството след 1-та година имате две възможности:

Обърнете внимание, че става дума за два различни вида отпуски. Единият е отпуск за отглеждане на дете до 2 години и ползване на годишен редовен платен отпуск.

1ва ВЪЗМОЖНОСТ:
Прекратяване на майчинство и ползване на платен отпуск за отглеждане на дете до 2 г

  •  Молбата за платен отпуск за отглеждане на дете се подава в писмен вид най-малко 10 работни дни преди изтичане на майчинството.
  •  Не сте длъжни да се връщате на работа, за да може да ползвате платения отпуск. (Чл.167 a(7) от Кодекс на труда)
  • Работодателят разрешава отпуската, а парите се изплащат от НОИ.  Работодателят няма право да откаже ползване на отпуск през втората година за отглеждане на дете.
  • През този период детето не трябва да посещава детска ясла. Все пак затова ползвате и този отпуск, за да гледате детето си.
  • Получаваш пълния размер на обезщетението за отглеждане на малко дете който е 340 лв и се изплаща от НОИ.
  • Попълване на приложение 4 - заявление декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете.

rabota2ра ВЪЗМОЖНОСТ:
Прекратяване на майчинство и ползване на редовен платен годишен отпуск

  • Работодателя може да откаже платения отпуск, но трябва да каже кога може да го ползвате.
  • Детето може да посещава ясла през това време, защото официално вече сте се върнали на работа.
  • Получаваш 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете или 170лв.
  • Можеш да ползваш и неплатения си отпуск от 30 дни (който се зачита за трудо стаж), но с разрешението на работодателя. Няма значение дали ще ползваш първо платения или неплатения отпуск, но и за двата ти трябва съгласието на работодателя.

 

 



Виж още: Какви документи се подават за майчинство

Втората година майчинство ви изтича има вероятност да ви съкратят като се върнете на работа, какво трябва да знаете?
Ако 2-та година от майчинството ви изтича, вече сте имали среща с работодателя и той ви е уведомил, че има вероятност да ви съкратят след като се върнете на работа вашите ПРАВА са следните:

  1. Ако работите на безсрочен трудов договор и сте майка на дете до 3 години се ползвате от закрила при уволнение (чл. 333, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда). Тази закрила се прилага  в случаите когато уволнението е поради закриване на част от предприятието или съкращаване на щата, при намаляване обема на работата, при липса на качества и при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността и дисциплинарно уволнение.  (чл. 328, ал. 1, точки 2, 3,5,11 и последното основание е по чл. 330, ал. 2, т. 6).
  2. За да бъдете съкратена се изисква разрешение от Инспекциатя по труда - съгласно чл.333 ал.1 т.1 от КТ се изразява в забраната за прекратяване на трудовото правоотношение със служителка – майка на 3 годишно дете, ако за прекратяването не е получено предварително разрешение на Инспекцията по труда за всеки отделен случай.

 

ПАРИЧНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ПРИ СЪКРАЩЕНИЕ и оставане без работа

  • Според чл. 222, ал. 1 от КТ при уволнение поради съкращаване в щата, намаляване обема на работа, в размер на брутното ви трудово възнаграждение за времето, през което сте останал без работа, но за не повече от един месец. Ако в този срок Вие постъпите на работа с по-ниско трудово възнаграждение, имате право на разликата за същия срок.

В този случаи работодателят е длъжен да Ви връчи писмено предизвестие, преди да издаде акт за прекратяване на трудовия договор, ако работодателят не го спази, Ви дължи и обезщетение за срока на неспазеното предизвестие.

  • При прекратяване на трудовия договор трябва да ви изплатят натрупаната отпуска за периода по време на майчинството 2 години. (чл. 224 от КТ). Ако не ви изплатят натрупания платен годишен отпуск можете да пуснете жалба в Инспекцията по труда.
  • При възникване на трудовоправни спорове е добре да се обрънете към адвокат и да отстоявате интересите си. Или най-малкото да потърсите безплатна онлайн консултация от адвокати, които предлагат такива.

За съжаление много майки поради незнание или някаква друга причина се съгласяват да напуснат по взаимно съгласие (чл.325, т.1 КТ). Трябва да знаете, че дори тогава имате право на парично обезщетение за безработица което получавате след като се регистрирате в Бюрото по труда в продължение на 4 месеца (% от минималната работна заплата, който се променя всяка година ). В Бюрото по труда трябва да се регистрирате в срок от 7 дни след напускане/освобождаване от работа, за да не си загубите правото на обезщетение.
Бюра по труда в страната към Агенцията по заетостта

 

Ако намирате тази информация за полезна можете да я харесата или споделите с бутоните по-долу

 

Save

225 Responses

  1. Здравейте, предстои ми изтичане на отпуската за гледане на дете до 2 годишна възраст (родено на 09.08.2014). Назначена съм с безсрочен договор, но искам да напусна настоящата си работа. Интересува ме, какво се случва с натрупаната ми отпуска за двете години майчинство и по какъв начин мога да съм сигурна, че работодателят ще ми я изплати? Какви документи са необходими да предам на счетоводството на фирмата (молба за напускане и т.н....)? Благодаря много предварително!
  2. Здравейте, предстои ми връщане на работа след втората година на сина ми. Моето място е заето от човек по заместване и съответно той си работи и си има работа. Питането ми е могат ли да ме върнат с предложение за друга позиция, с коментар от тях, че работата намалява или да ми предложат съкращение. Порочна практика е предложение на друга позиция и доброволно напускане. Как да се боря!
  3. по закон са длъжни да ти изплатят натрупаната отпуска, не се изискват специални документи за това.
  4. Актуализацията на заплатата се прави след като се върнеш на работа.
  5. Преназначаването на друга длъжност след майчинство става след подписване на допълнителен анекс. Никой няма право да те премести някъде без твое съгласие, така че внимайвай какво подписваш. Иначе могат да те съкратят поради намален обем на работата. При такава ситуация ти се полага обезщетение за безработица.
  6. Здравейте,след връщане от две годишно майчинство и нов собственик на фирмата, ми предлагат позиции които не ме удовлетворяват и са с изпитателен срок.Предлагат ми съкращение с право на борсата, но без обезщетение, какви са правата ми в този случай и имам ли закрила когато съм в изпитателен срок при евентуално съгласие от моя страна за предлаганите позиции?
  7. imam malko dete na 1god i 7 meseca i sam po mai4instvo na postoqnen dogovor sam v firma koqto e v nesestoqtelnost imam 70dni otpuska kakvo da o4akvam 6te mi se izplati li.4eta kodeksi no ni6to ne razbrah
  8. Здравейте, на 12.09. изтича първата година от майчинството. Желанието ми е да ползвам натрупаната отпуска и да прекратя отношения с работодателя си, защото позицията и отдела, в който работех вече не съществуват, а и като цяло фирмата е без бъдеще. Не желая да пускам втора година майчинство, защото обезщетението от 340 лв няма да ми стигне още повече при наличието на кредит с по висока вноска. Доколкото зная, нямат право да.ме съкратят, защото детето е на 1 година. Т.е. там ще приключа отношение по взаимно съгласие и ще мога да ползвам обезщетение от Борсата 4 месеца. Въпросът ми е, ако започна друга работа и ако нещата не потръгнат, възможно ли е новия работодател да.ме.съкрати и да ползвам опцията Трудова борса но за период, отговарящ на натрупания ми стаж, или 9месеца. Благодаря предварително за отговора.
  9. Здравейте, И аз имам един въпрос, след приключване на майчинство с второто ми дете си смених работата, но след месец работа ми съобщиха, че предстоят съкращения и аз сигурно ще бъда съкратена. При това положение, ще имам ли право да се регистрирам на борсата, като се има на предвид, че последните четири години съм била в майчинство (двете ми майчинства се застъпиха). Благодаря предварително.
  10. Здравейте, в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до две години, след като изтече ми предстои връщане на работа, но работодателя ми е закрил обекта в софия и има останал във варна. Аз не мога да се върна в софия, а за варна е невъзможно, аз живея в софия. Работодатяля ми иска да приключим отношения по взаймно съгласие, а аз не. Мога ли да бъд съкратена, за да съм повече време на борса
  11. Здравейте, Бих искала да ви попитам един въпрос. На 04.06.2016 ми изтече 2г майчинство и си използвах цялата платена отпуска, защото искат да ме съкратят. Пуснаха ме месец и половина неплатена и от 01.10.2016 вече искат да ме освободят. Интересува ме по кой член да изисквам съкращение, за да мога да се възползвам от обещетение от работодателя, и след това да мога да се запиша в бюрото по труда? С уважение, Дияна
  12. Здравейте! Искам да попитам следното: В момента все още работя, предстои ми болничен по майчинство. В изпитателен срок съм, но работодателят ми се оказа коректен и ще ме задържи на работа. Въпросът ми е ще ми се натрупа ли годишен отпуск за времето, в което ще бъда в отпуск по майчинство щом съм в изпитателен срок? Има ли вариант да ми бъде отказан след като се върна? Работодателят ми може ли да ме освободи след първата година и при това положение ще взимам ли някакво обезщетение през втората? Знам, че има много време до тогава и имам други неща, за които да мисля, но обичам да съм информирана! Благодаря ви предварително!
  13. Не приемай по взаимно съгласие, трябва да те съкрати.
  14. След връщане от отпуск по майчинство, трябва да те върнат на позицията която си била. Обезщтението на борсата зависи от трудовия стаж при последния работодател, който в това число и майчинството трябва да е повече от година.
  15. Имаш право да се регистрираш на борсата. Майчинството се зачита за трудов стаж.
  16. Много благодаря за бързия отговор! А за периода, в който ще бъда по майчинство ще ми бъде ли натрупан годишен отпуск, при положение, че съм в изпитателен срок?
  17. Здрвавейте! Аз не знам как точно да си формулирам въпроса за да се изразя ясно.Много много ме няма в тези неща...ии да не се изложа много :) На 13.10.2016 децата ми навършват 2г. Въпроса ми е дали още на другия ден може да ми тече отпуската която ми се е натрупала през това време? :)
  18. Здравейте, след първата годинка се връщам на работа. ....колко дни е нужно да работя за да мога да си пусна платената отпуска?
  19. Не е задължително да има отработени дни, за да ползваш платения си отпуск, тоест можеш да си пуснеш директно платен отпуск.
  20. Да може да започне да ти тече отпуската още на следващия ден. Не забравяй да си пуснеш отпуската 10 дни предварително.
  21. Да, по време на майчинство се натрупва отпуск, изпитателния срок няма значение.
  22. Здравейте. Същестували такъв член, в който се споменава, че майка на малко дете има право, да работи с час по-малко? Благодаря.
  23. В момента съм в първия си болничен 45 дни преди термин-договора ми е срочен пада се да изтече когато бебето е горе долу на 1 година....какво трябва да направя за да пилучавам през втората година майченство..но сегашния работодател ще ме освободи.
  24. Здравейте! В момента съм в отпуска за отглеждане на дете до 2 години и искам да я прекратя и да изляза в редовен платен годишен отпуск. Можете ли да ми кажете на каква основа ще се изплаща платения ми отпуск и дали ще ми изплащат 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете? Предварително благодаря!
  25. Здравейте! Детенцето ми тръгва на ясла. Съответно аз трябва да се върна на работа. Въпросът ми е - След като фирмата е обявена в несъстоятелност, фалирала и т.н. , как ще ползвам натрупания, полагащ ми се платен отпуск? Благодаря предварително!
  26. Това важи за майките, които кърмят бебетата си до 8 месечна възраст. В чл. 166, ал. 1 е предвиден отпуск за кърмене и хранене на малко дете. Съгласно посочената разпоредба, работничката или служителката, която сама кърми детето си, има право на платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето по 1 час два пъти дневно или с нейно съгласие по 2 часа наведнъж. За работничка или служителка, която работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа, този отпуск е 1 час дневно. източник: Труд и право http://bit.ly/2dqWZ6U
  27. Обезщетението за майчинство през втората година се изплаща от НОИ, независимо че договора ви изтича.
  28. Здравей Камелия, платеният годишен отпуск ще се изчислява на база заплата, която сте оплучавали преди излизане в майчинство Ще продължите да получавате 50% от обезщетението, което се изплаща от НОИ.
  29. Здравей Александра, натрупаната отпуска трябва да бъде изплатена. При фалит на фирмата и съкращение, имате право да се регистрирате на трудовата борса и да взимате обезщетение.
  30. Здравейте, аз имам следния въпрос, какво трябва да направя за да мога да ползвам максимума от борсата т.е. 9 месеца в моя случай? Бях прочела някъде че след доброволно напускане при сегашния ми работодател и веднага след това ме назначат в друга фирма за извършване на определена работа и след това бъда съкратена мога да ползвам максималната борса за моя стаж. Благодаря предварително.
  31. Здравей Сида, За да имаш право на регистрация на борсата, трябва да си била на работа през последните 9 месеца. Изплащането на обезщетение зависи от трудовия ти стаж. В твоя случай трябва да имаш стаж между 10 и 15години, за да взимаш обезщетение 9 месеца.
  32. Здравейте! Искам да попитам следното нещо... Намирам се в много деликатна позиция! В момента съм в майчиство втора година, но след няколко дни (м окт.) детето ми тръгва на ясла! Родени сме декември месец, което значи, че тогава ще изтече втората година! Трябва да подам декларация до НОИ, че детето тръгва на детска ясла, а това задължително значи да се прекрати майчинството, ако правилно съм разбрала... И съответно трябва веднага да се върна на работа! Така ли е! Мога ли веднага след подаване на тази декларация да поискам платения ми, натрупан отпуск за миналите години, за да ги наставя нещата тъй като никой не е помислил за този период, в който на детето му трябва време да свикне и аз трябва да съм на разположение! Извинявам се жестоко се обърках и притесних от всичко, което прочетох досега! Има ли някакъв начин да не се връщам на работа при положение че 2-рата година не е изтекла или просто трябва да пускам платения отпуск! Мога ли веднага да го пусна и имам ли право на 50% от майчинството при това положение?! Извинявам се и много благодаря предварително!
  33. 2 та година от маичинството ми изтича на 20.03.2017.На 18.08.2016 започнах работа,на03.10.2016 дадох детето на детска ясла.Полага ли ми се 50% от обещетението за маичинсво до навършване на 2-та година
  34. Не е задължително да се връщаш веднага на работа, можеш да си ползваш натрупания платен отпуск. След като 2та година не е изтекла ще получаваш 50% от майчинството.
  35. Здравей Малина, да полага ти се 50% от обезщетението за майчинство.
  36. Здравейте, Бебето ми е на 8 м, в майчинство съм, и имам предложение да започна друга работа т.е. няма да се връщам при текущия ми работодател. Молба по взаимно съгл ли трябва да подам? Възможно ли е да ме освободят веднага т.е. без да чакам предизвестие? Някакво обещетение от НОИ ще получавам ли? Майка ми ще гледа бебето и е на безср. трудов д-р, но е пенсьонер. Имам ли право да и прехвърля майчинството след навършване на 1 година на бебето?
  37. Здравейте,след две седмици ми свършва втората година по майчинство.Предстои ми връщане на работа,Работодателят ми предлага като възможност да се върна в друг отдел,който аз не желая.Става въпрос за голяма търговска верига.Длъжността и заплатата ми ще останат без промяна,но аз искам да се върна в отдела,в който съм работила преди излизането ми по майчинство,другото предложение ми е абсолютно неприемливо.Имам ли право да настоявам да се върна в отдела,който аз желая?Може ли работодателят да ме премести по собствена инициатива,без моето съгласие?
  38. Здравей Марияна, Преместването в друг отдел трябва да стане с твое съгласие и писмен вид. Не подписвай нищо и настоявай да останеш на работното място, на което си била преди излизане в майчинство.
  39. Здравей Дес, Тъй като в твоя случай ти искаш да напуснеш работа, трябва да подадеш молба по вазимно съгласие. Независимо, че бабата е пенсионер, фактът че е на трудов договор и се осигурява с вноска за фонд „Общо заболяване и майчинство“, дава право за прехвърляне на майчинството на нея. Това право на прехвърляне на обезщетението за майчинство може да се упражни, след като детето навърши 1 годинка. В този случай обезщетението за отглеждане на дете ще започне да се получава от нея. Времето, през което този отпуск се ползва, се признава за трудов стаж.
  40. Здравейте! При мен ситуацията е следната-на 23 ноември изтича втората година от майчинството ми, но съм и бременна с второ,което очаквам в края на април. Въпросът ми е трябва ли да се върна на работа за определен период или мога да си взимам болнични след изтичането на майчинството? И ако мога да взимам директно болнични дали това ще повлияе на следващото ми майчинство?
  41. Майка съм на осиновено дете - 4 годишно. Бях по майчинство 7 месеца, след което детето тръгна на градина, а аз се върнах на работа. Имам 2 въпроса: 1. Имам ли право до края на 365 дни майчинство да получавам 50 процента обезщетение от НОИ освен заплатата от работодателя? 2. Имала ли съм възможността да получавам обезщетение от НОИ до изтичане на 365 дни и да ползвам майчинството си ( да не ходя на работа), въпреки, че детето ходи на ДГ? Благодаря.
  42. Здравейте! Осиновителка съм на дете на 3,4 годинки. Имам право на 365 дни майчинство. Ползвах 6 месеца майчинство и се върнах на работа, а детето тръгна на ДГ. Имам 2 въпроса: 1/ Имам ли право да получавам от НОИ 50 процента, освен заплатата от работодателя си. 2/ Мога ли да да си остана в къщи, а детето да продължи да ходи на ДГ изтичане на тези 365 дни.
  43. Здравейте ! Искам да помоля за информация и съдействие от Ваша страна. Става дума за следното : Работя в сферата на образованието ,но до момента /05.11.2016 г./ бях в полагащото ми се за 2 години майчинство.Трябва да се върна на работа за най- малко 10 дни за да актуализирам заплатата си. Какво ми казаха там - че ще получа актуализирана заплата чак през месец декември ,но защо чак тогава след като аз ще почна веднага на 06.11.2016г. !?Обясниха ми ,че е трябвало предходен месец да отработвам , за да получа актуализирана заплата за ноември . Но през месец октомври няма как да отработвам,в случай ,че аз се водя все още в майчинство тогава - няма ли друга алтернатива за вариант като моя ? Въпросът ми е следният :Защо актуализирана заплата през декември ,а не ноември ? Искам да уточня още нещо - след като отработя тези 10 дни ,веднага ще ползвам платения си годишен отпуск . Вашата компетентност е важна за нас ! Предварително БЛАГОДАРЯ !
  44. Здравейте, искам да ви задам въпроси относно годишния платен отпуск.След 10 дена ми свършва майчинството и трябва да се върна на работа. Какво мога да направя ако не мога да се свържа с началника си за да разбера каква част от платената отпуската мога да ползвам.?Има ли срок до който трябва да си подам молбата за ползване на целия отпуск? и какво да правя ако отказват да ми я подпишат или не ми предоставят информация, която ме интересува. Имам предвид че не ми се отговаря на телефонни те обаждания, счетоводителката уж е предала на шефа и така ме държат в пълно неведение, а аз трябва да почвам работа след няколко дни.
  45. Здравейте, В момента започна да тече втората година от болничният.Предстои ми започване на работа от 01.04.2017,с което ще прекъсна болничният. Доколкото разбирам имам право на 50% от паричното обезщетение,което ще получавам до навършване на детето на 2 години.Правилно ли съм разбрала?Детето ще бъде гледано от свекърва ми,тя е пенсионерка.Нужно ли е да подавам някакви документи, или всичко се извършва от роботодателя?И някъде бях прочела,че майки връщащи се по рано на работа,ще бъдат допълнително финансово стимулирани.Има ли такова нещо?Предварително благодаря!
  46. Здравейте. Искам да ви питам следното,тъй като не съм много наясно с нещата..след като изтече втората година за отглеждане на дете и следва връщането ми на работа.. въпросът ми е : има ли право работодателят да ме съкрати при положение ,че съм с дете на 2 години и работата ми е свързана и с нощни смени,ако аз не желая? А какъв е варианта и има ли такъв ,да остана на тази си работа ,но да карам само редовна смяна.? И ако все пак работодателят ме съкрати преди 3тата годинка на детето,какви документи трябва да подам ,за да ползвам някакво обещетение.? И има ли вратички да го направи? Благодаря предварително.
  47. Здравейте,детето ми скоро навърева 2 г.,няма да се връщам на работа и няма да ползвам отпуската си.Трябва ли в молбата ми за напускане да спомена,че трябва да ми се изплатят отпуските и в какъв период от време се.изплащат?Благодаря:-)
  48. Здравейте, тези дни ми изтича 2та година от майчинството и напускам старото си работно място, искам да попитам как се изчислява обезщетението което трябва да взема при безработица при съкращение, взима ли се осигурителния доход преди да излезна по майчинство.
  49. Здравейте, Имам бебе на 11м, но прекратих майчинството ми по рано през август тази година. /т.е върнах се на рабата преди първата година / Въпроса ми е мога ли да възтановя майчинстото си отново.
  50. Здравейте!Бях управител на заведение преди да изляза в майчинство.По време на майчинството фирмата промени дейността си.Сега отдава помещения под наем.Тази длъжност в новата фирма не съществува.Могат да ме назначат единствено като хигиенист, което мен не ме устройва.Искам да ме съкратяти да отида на борсата, но възможно ли е това, по кой член и ако е възможно на базата на какво се изчислява размера на борсата? Другият ми въпрос е отпуската ми за двете години майчинство как се изчислява?

Leave a comment