Връщане на работа след майчинство 2021 – ползване на платен отпуск, права при съкращение

След като детето ми навърши година и половина, вече започнах да се замислям дали да не се върна на работа. Оказа се че не съм напълно запозната с това какво бих могла да направя, ако се случи да ме съкратят или как и кога трябва да ползвам платения отпуск натрупам по време на майчинството.  Направих своето проучване и смятам ще бъде полезно за всички майки на които им предстои връщане на работа.

При прекратяване на майчинството след 1-та година имате две възможности:

Обърнете внимание, че става дума за два различни вида отпуски. Единият е отпуск за отглеждане на дете до 2 години и ползване на годишен редовен платен отпуск.

1ва ВЪЗМОЖНОСТ:
Прекратяване на майчинство и ползване на платен отпуск за отглеждане на дете до 2 г

  •  Молбата за платен отпуск за отглеждане на дете се подава в писмен вид най-малко 10 работни дни преди изтичане на майчинството.
  •  Не сте длъжни да се връщате на работа, за да може да ползвате платения отпуск. (Чл.167 a(7) от Кодекс на труда)
  • Работодателят разрешава отпуската, а парите се изплащат от НОИ.  Работодателят няма право да откаже ползване на отпуск през втората година за отглеждане на дете.
  • През този период детето не трябва да посещава детска ясла. Все пак затова ползвате и този отпуск, за да гледате детето си.
  • Получаваш пълния размер на обезщетението за отглеждане на малко дете който е 340 лв и се изплаща от НОИ.
  • Попълване на приложение 4 - заявление декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете.

rabota2ра ВЪЗМОЖНОСТ:
Прекратяване на майчинство и ползване на редовен платен годишен отпуск

  • Работодателя може да откаже платения отпуск, но трябва да каже кога може да го ползвате.
  • Детето може да посещава ясла през това време, защото официално вече сте се върнали на работа.
  • Получаваш 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете или 170лв.
  • Можеш да ползваш и неплатения си отпуск от 30 дни (който се зачита за трудо стаж), но с разрешението на работодателя. Няма значение дали ще ползваш първо платения или неплатения отпуск, но и за двата ти трябва съгласието на работодателя.

 

 



Виж още: Какви документи се подават за майчинство

Втората година майчинство ви изтича има вероятност да ви съкратят като се върнете на работа, какво трябва да знаете?
Ако 2-та година от майчинството ви изтича, вече сте имали среща с работодателя и той ви е уведомил, че има вероятност да ви съкратят след като се върнете на работа вашите ПРАВА са следните:

  1. Ако работите на безсрочен трудов договор и сте майка на дете до 3 години се ползвате от закрила при уволнение (чл. 333, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда). Тази закрила се прилага  в случаите когато уволнението е поради закриване на част от предприятието или съкращаване на щата, при намаляване обема на работата, при липса на качества и при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността и дисциплинарно уволнение.  (чл. 328, ал. 1, точки 2, 3,5,11 и последното основание е по чл. 330, ал. 2, т. 6).
  2. За да бъдете съкратена се изисква разрешение от Инспекциатя по труда - съгласно чл.333 ал.1 т.1 от КТ се изразява в забраната за прекратяване на трудовото правоотношение със служителка – майка на 3 годишно дете, ако за прекратяването не е получено предварително разрешение на Инспекцията по труда за всеки отделен случай.

 

ПАРИЧНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ПРИ СЪКРАЩЕНИЕ и оставане без работа

  • Според чл. 222, ал. 1 от КТ при уволнение поради съкращаване в щата, намаляване обема на работа, в размер на брутното ви трудово възнаграждение за времето, през което сте останал без работа, но за не повече от един месец. Ако в този срок Вие постъпите на работа с по-ниско трудово възнаграждение, имате право на разликата за същия срок.

В този случаи работодателят е длъжен да Ви връчи писмено предизвестие, преди да издаде акт за прекратяване на трудовия договор, ако работодателят не го спази, Ви дължи и обезщетение за срока на неспазеното предизвестие.

  • При прекратяване на трудовия договор трябва да ви изплатят натрупаната отпуска за периода по време на майчинството 2 години. (чл. 224 от КТ). Ако не ви изплатят натрупания платен годишен отпуск можете да пуснете жалба в Инспекцията по труда.
  • При възникване на трудовоправни спорове е добре да се обрънете към адвокат и да отстоявате интересите си. Или най-малкото да потърсите безплатна онлайн консултация от адвокати, които предлагат такива.

За съжаление много майки поради незнание или някаква друга причина се съгласяват да напуснат по взаимно съгласие (чл.325, т.1 КТ). Трябва да знаете, че дори тогава имате право на парично обезщетение за безработица което получавате след като се регистрирате в Бюрото по труда в продължение на 4 месеца (% от минималната работна заплата, който се променя всяка година ). В Бюрото по труда трябва да се регистрирате в срок от 7 дни след напускане/освобождаване от работа, за да не си загубите правото на обезщетение.
Бюра по труда в страната към Агенцията по заетостта

 

Ако намирате тази информация за полезна можете да я харесата или споделите с бутоните по-долу

 

Save

225 Responses

  1. Здравейте, детето ми навършва 2 годинки през април, но се налага да си прекратя отпуска за отглеждане на дете още от януари и да си пусна натрупаният полагаем годишен отпуск.Може ли работодателят да ми откаже да се върна на работа за 10 работни дни, за да си актуализирам заплатата и какво мога да направя аз ако ми откаже.
  2. Здравейте, моето майчинство свърши м.октомври пуснаха ми отпуската която ми се полага, но още не са ми я платилил въпросът е кога трябва да ми се изплати.
  3. Здравейте! Имам питане: преди месец започнах втора година майчинство. Работодателя иска да ме освободи по взаимно съгласие и да продължавам да си взимам майчинството. Отпуската,която имам да ползвам няма да ми я платят. Искам да попитам дали след като ми свърши майчинството имам право на борсата и трябва ли да се съглася да ме освободят по взаимно съгласие?
  4. Здравейте, имам следното питане изтекоха ми двете години майчивство. Сега съм неплатено до трите години на детето. Искам да напусна работа по взаимно съгласие, защото няма места в градините и трябва да гледам детето. И след това при едни познати да ме назначат 1 или 2 седмици наработа и да ме съкратят, за да може да вземам обезщетение от бюрото по труда, но не минималното 4 месеца, а колкото ми се полага. Имам стаж 7 години. Как трябва да стане това. По какви членове и какви обизщетения трябва да ми изплатят съответните работодатели.
  5. Здравейте. На 12. 12 детето ми навършва 2 години.Аз съм назначена на постоянен трудов договор, но не съм в добри отношения с работодателя.бих искала да знам какви права имам ,за да продължа да гледам детето си....Благодаря
  6. Здравейте, Статията беше много полезна. Аз имам дете на 1,9 год. и ми предстои да се върна на работа, но понеже шефа ми ще ми намали заплатата, и няма да ми плати отпуската, си потърсих нова работа. Въпросът ми е дължа ли му предизвстие от 1 месец, при положение че съм по майчинство? И ако ни пожелае да ми изплати отпуската от 40 дни, дали това ще попречи за навременното попълване на документите и застъпване на новата ми работа. Смятам да се обърна към Инспекция по труда. Вие какво ще ме посъветвате?
  7. Здравейте,предстой ми скоро да се върна на работа 2 месеца преди изтичане на 2г.срок за отглеждане на малко дете.Първият ми въпрос е за този срок от 2 месеца полага ли се да получавам 50% от помоща за отглеждане на малко дете?А вторият ми въпрос е тъй като ще трябва да се върна на друга позиция с по ниска заплата,при ползване на полагащите се (стари)годишни отпуски те върху кое заплащане би трябвало да ми се заплатят по предходното(по високо)или при новото по ниско възнаграждение?Благодаря ви предварително!
  8. Здравей Ели, При предсрочно прекратяване имаш право да взимаш 50% от помоща за отглеждане на малко дете. Отпуските ще се изплятат на база заплатата ти преди излизане в майчинство.
  9. Здравей Веси, най-добре е да се обърнеш към Инспекцията по труда, както и да кажеш на твоя работодател че ще си потърсиш правата чрез тяхно съдействие. По закон трябва да ти изплати отпуската.
  10. Здравей Десислава, най-добре е да бъдеш в добри отношения с работодателя си, но за съжаление няма перфектни отношения. Ако не си ползвала натрупаната годишна отпуска през периода на майчинство, можеш да я ползваш. Иначе имаш право неплатен годишен отпуск за отглеждане на дете.
  11. Здравей Ивелина, може да взимаш болнични за втората бременност стига лекарят да ти ги издава. Ако в момента на издаване на 45 дневния болничен за второ дете,си в майчинство за първото дете,обезщетението за второто ще е колкото е било за първото ти дете. Ако излезеш в болничен до 45 дневния,ще ти правят нова 24 месечна база,в която ще ти влезе втората година майчинство на мин раб заплата.Стандартно това сваля обезщетението
  12. Здравей Богомила, не трябва да се съгласяваш по взаимно съгласие. Това е изгодно за работодателя, но не и за теб. Също така той трябва да ти изплати отпуската. Обърни се към Инспекзията по труда, за да защитиш правата си. Техните консултации са безплатни и това им е работата. По принцип при прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие имаш право на 4 месечно обезщетение от бърото по труда, но трябва да се регистрираш в 7дневен срок след прекратяване. Дано отговорът ми не пристига твърде късно при теб.
  13. Обади се да питаш каква е причината!
  14. Здравей Елена, по принцип майките с малки деца са защитени от закона и освобождаване от работа става след съгласуване с Инспекцията по труда. Все пак е възможно прекратяване на трудовия договор при съкращаване на щата или намаляване обема на работа. Тогава имаш право да се регистрираш в Бюрото по труда и да взимаш парично обезщетение за безработица. По закон майка с дете до 6годишна възраст няма право да полага нощен труд, така че работодятеля трябва да промени смяната ти на дневна. За повече информация и защита на правата ти се обърни към Инспекцията по труда.
  15. Здравей Силвия, не е необходимо в молбата да пишеш че искаш да ти се изплати отпуската. Той е длъжен да ти я изплати по закон. Прочети внимателно документа който ще подпишеш за прекратяване на договора (кой чл). В него трябва да е спомената и сумата, която ще получиш за неползвана платена отпуска.
  16. Здравей Лора, да можеш да излезнеш пак в майчинство.
  17. Здравей Поли, ако не си в добри отношения с работодателя защо трябва да му казваш, че ще се върнеш на работа за 10 дни. Върни се на работа и отработи тези дни.
  18. Здравей Тодорова, преназначаването на друга позиция става с допълнително споразумение, което ти не си длъжна да подписваш. След като фирмата е променила дейността си следва да те съкратят. Не мога да кажа по кой чл, препоръчвам ти да се обърнеш към Инспецията по труда. Услугите са им безплатни и ще ти дадат адекватна консултация. Съкращение поради закриване на щата е по чл. 328, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда. След това трябва да се регистрираш в бюрото по труза в рамките на 7дни. Паричните обезщетения за безработица се изплащат на база официалната заплата по трудов договор и осигурителен трудов стаж: При стаж до 3 години – за период от 4 месеца При стаж от 3 до 5 години – за период от 6 месеца При стаж от 5 до 10 години – за период от 8 месеца При стаж от 10 до 15 години – за период от 9 месеца При стаж от 15 до 20 години – за период от 10 месеца При стаж от 20 до 25 години – за период от 11 месеца При стаж над 25 години - за период от 12 месеца. Пплатения годишен отпуск след изтичането на майчинство се изчислява на база последния месец през, който сте отработили поне 10 дни - не е задължително да е последния месец преди излизане в болничен.
  19. Здравей Гергана, правилно си разбрала, ще получаваш 50% от паричното обезщетение. Ако прехвърлиш майчинството на свекървата тя може да получава цялото обезщетение. Повече по въпроса можеш да прочетеш <a href="http://accountingnews.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-2-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE-59.html" rel="nofollow">тук</a>
  20. Здравей, ако работиш тези 10 дни през ноември е нормално заплатата да се актуализира от декември.
  21. Здравей Ренета, трябва ти разрешение от работодателя, за да ползваш платения си отпуск. Дригя вариант е да се върнеш на работа и да си пуснеш отпуската тогава.
  22. Здравей Слави, ако напускаш по взаимно съгласие имаш право на 4 месеца обезщетение от бюрото по труда. При съкращение продължителността зависи от трудовия стаж. Обезщетението се изчислява на база осигурителния доход преди излизане в майчинство и продължителността зависи от трудовия стаж както следва: При стаж до 3 години – за период от 4 месеца При стаж от 3 до 5 години – за период от 6 месеца При стаж от 5 до 10 години – за период от 8 месеца При стаж от 10 до 15 години – за период от 9 месеца При стаж от 15 до 20 години – за период от 10 месеца При стаж от 20 до 25 години – за период от 11 месеца При стаж над 25 години - за период от 12 месеца.
  23. Здравейте, бих искала да ви попитам имам ли право на отпуската след майчинство при нов работодател? След майчинството ме съкратиха по взаимно съгласие. Не съм искала да ми плащат отпуската защото работих за себе си и си плащах сама осигуровките, но фирмата не беше моя. Майчинството ми свърши на 13 април и започнах работа в друга фирма за месец и половина, след което от там ми платиха два дена отпуск и сега в новата фирма в която работя на какъв отпуск имам право? Нямам прекъснат трудов стаж.
  24. Здравей Красимира, Отпуската след майчинството е неизползвания платен годишен отпуск, който трябва да ти бъде изплатен от стария работодател. Съгласно чл. 224, ал. 1 от КТ при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж. Обезщетението по чл. 224, ал. 1 от КТ се изплаща независимо от вида на основанието за прекратяване на трудовия договор. Обезщетението за неизползван платен годишен отпуск се дължи веднага при прекратяване на трудовото правоотношение и старият ти работодател е трябвало да ти го изплати. <strong>На какъв отпуск имаш право при новият работодател?</strong> Съгласно Чл. 33. ал.1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските когато работник и служител с придобито право на отпуск премине на работа в друго предприятие, за календарната година на постъпването той ползува платен годишен отпуск пропорционално на прослужените месеци в това предприятие. Това означава, че с увеличаване трудовия стаж при новия работодател, пропорционално се увеличават броя на дните на платен годишен отпуск, тоест ако работиш 5 месеца при него, ще имаш 8 дни платен отпуск.
  25. Здравейте! Август месец ми приключи 2-рата година от майчинството. До 5.10.22г. ползвах част от платения ми отпуск, като от 5-ти се върнах на работа. Около година преди да забременея получавах заплата+постоянен ежемесечен бонус, на който също ме осигуряваха. Бонусът беше като увеличение на заплатите ни. През първата година от майчинството съм получава 90% от това, което получавах в действителност (основна заплата и вкл. бонус). След приключване на майчинството ми и през периода, в който бях платен отпуск, получавах нетната си заплата, този бонус вече не фигурираше. По време на майчинството ми тези бонуси са прехвърлени към заплатите на всички служители, като са увеличили заплатите им с 10%. След като се върнах на работа, ми казаха, че освен тези увеличения, аз ще получа още, реално се връщам на по-висока заплата, затова вместо да подписвам първо едно споразумение, с което бонусът, който взимах минава към заплатата и 10% увеличение, а после второ с новата заплата, с която стартирам работа, ще комбинираме нещата в едно. До тук всичко звучи супер. Върнах се и ми казаха, че все още не ми е уточнена длъжността, която ще заемам - ще бъде сменена ли, ще остана на същата ли ,та чак тогава ще говорим в цифри (въпреки че този разговор го водихме преди да пусна отпуск, за да съм наясно като дойде първият ми работен ден, каква позиция заемам и с каква заплата). Поинтересувах се и разбрах, че това е практика с всички жени, които се връщаме от майчинство - неяснота с месеци. Вече мина седмица, в която няма развитие по въпроса, аз съм в неяснота и имам опасения, че това може да се проточи целенасочено и дотогава аз да получавам старата си нетна заплата от 2016г. (без бонус, без 10% увеличение), а не това, което получавах преди да изляза майчинство 2019г. Как трябва да постъпя в тази ситуация, за да може, докато "измислят" длъжност, аз да получа старото си възнаграждение, след което да подам молба за напускане, тъй като нещата, които се случват не ми харесват и не желая да продължа работа тук, а и да ми се изплати отпуската, която имам на база това, което получавах 2019г., а не 2016г.? Имам ли такова право? Благодаря предварително!

Leave a comment