Връщане на работа след майчинство 2021 – ползване на платен отпуск, права при съкращение

След като детето ми навърши година и половина, вече започнах да се замислям дали да не се върна на работа. Оказа се че не съм напълно запозната с това какво бих могла да направя, ако се случи да ме съкратят или как и кога трябва да ползвам платения отпуск натрупам по време на майчинството.  Направих своето проучване и смятам ще бъде полезно за всички майки на които им предстои връщане на работа.

При прекратяване на майчинството след 1-та година имате две възможности:

Обърнете внимание, че става дума за два различни вида отпуски. Единият е отпуск за отглеждане на дете до 2 години и ползване на годишен редовен платен отпуск.

1ва ВЪЗМОЖНОСТ:
Прекратяване на майчинство и ползване на платен отпуск за отглеждане на дете до 2 г

  •  Молбата за платен отпуск за отглеждане на дете се подава в писмен вид най-малко 10 работни дни преди изтичане на майчинството.
  •  Не сте длъжни да се връщате на работа, за да може да ползвате платения отпуск. (Чл.167 a(7) от Кодекс на труда)
  • Работодателят разрешава отпуската, а парите се изплащат от НОИ.  Работодателят няма право да откаже ползване на отпуск през втората година за отглеждане на дете.
  • През този период детето не трябва да посещава детска ясла. Все пак затова ползвате и този отпуск, за да гледате детето си.
  • Получаваш пълния размер на обезщетението за отглеждане на малко дете който е 340 лв и се изплаща от НОИ.
  • Попълване на приложение 4 - заявление декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете.

rabota2ра ВЪЗМОЖНОСТ:
Прекратяване на майчинство и ползване на редовен платен годишен отпуск

  • Работодателя може да откаже платения отпуск, но трябва да каже кога може да го ползвате.
  • Детето може да посещава ясла през това време, защото официално вече сте се върнали на работа.
  • Получаваш 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете или 170лв.
  • Можеш да ползваш и неплатения си отпуск от 30 дни (който се зачита за трудо стаж), но с разрешението на работодателя. Няма значение дали ще ползваш първо платения или неплатения отпуск, но и за двата ти трябва съгласието на работодателя.

 

 



Виж още: Какви документи се подават за майчинство

Втората година майчинство ви изтича има вероятност да ви съкратят като се върнете на работа, какво трябва да знаете?
Ако 2-та година от майчинството ви изтича, вече сте имали среща с работодателя и той ви е уведомил, че има вероятност да ви съкратят след като се върнете на работа вашите ПРАВА са следните:

  1. Ако работите на безсрочен трудов договор и сте майка на дете до 3 години се ползвате от закрила при уволнение (чл. 333, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда). Тази закрила се прилага  в случаите когато уволнението е поради закриване на част от предприятието или съкращаване на щата, при намаляване обема на работата, при липса на качества и при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността и дисциплинарно уволнение.  (чл. 328, ал. 1, точки 2, 3,5,11 и последното основание е по чл. 330, ал. 2, т. 6).
  2. За да бъдете съкратена се изисква разрешение от Инспекциатя по труда - съгласно чл.333 ал.1 т.1 от КТ се изразява в забраната за прекратяване на трудовото правоотношение със служителка – майка на 3 годишно дете, ако за прекратяването не е получено предварително разрешение на Инспекцията по труда за всеки отделен случай.

 

ПАРИЧНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ПРИ СЪКРАЩЕНИЕ и оставане без работа

  • Според чл. 222, ал. 1 от КТ при уволнение поради съкращаване в щата, намаляване обема на работа, в размер на брутното ви трудово възнаграждение за времето, през което сте останал без работа, но за не повече от един месец. Ако в този срок Вие постъпите на работа с по-ниско трудово възнаграждение, имате право на разликата за същия срок.

В този случаи работодателят е длъжен да Ви връчи писмено предизвестие, преди да издаде акт за прекратяване на трудовия договор, ако работодателят не го спази, Ви дължи и обезщетение за срока на неспазеното предизвестие.

  • При прекратяване на трудовия договор трябва да ви изплатят натрупаната отпуска за периода по време на майчинството 2 години. (чл. 224 от КТ). Ако не ви изплатят натрупания платен годишен отпуск можете да пуснете жалба в Инспекцията по труда.
  • При възникване на трудовоправни спорове е добре да се обрънете към адвокат и да отстоявате интересите си. Или най-малкото да потърсите безплатна онлайн консултация от адвокати, които предлагат такива.

За съжаление много майки поради незнание или някаква друга причина се съгласяват да напуснат по взаимно съгласие (чл.325, т.1 КТ). Трябва да знаете, че дори тогава имате право на парично обезщетение за безработица което получавате след като се регистрирате в Бюрото по труда в продължение на 4 месеца (% от минималната работна заплата, който се променя всяка година ). В Бюрото по труда трябва да се регистрирате в срок от 7 дни след напускане/освобождаване от работа, за да не си загубите правото на обезщетение.
Бюра по труда в страната към Агенцията по заетостта

 

Ако намирате тази информация за полезна можете да я харесата или споделите с бутоните по-долу

 

Save

225 Responses

  1. Ралица Христова
    Здравейте! В момента съм по майчинство-втора година. От септември месец, тази година майчинството ми свършва и трябва да се върна на работа. По професия съм детски учител. Преди няколко месеца разбрах за вакантно място за длъжността "учител" в друга детска градина, в която предпочитам да работя. Подадох нужните документи, проведе се интервю и ми казаха, че ще бъда назначена на това свободно място от 1-ви септември, тази година. За времето, в което съм била по майчинство, обаче, имам натрупал се платен годишен отпуск. Как трябва да процедирам, за да ми бъде изплатен? Кога да подам молба за напускане? Четох из необятното пространство на интернет, че отпуск се изплаща само при прекратяване на трудовите правоотношения, но прочетох също така, че ако веднага след напускане на една работа се започне на друго място, отпуската не се изплаща. Моля, посъветвайте ме, кога да подам молба за напускане, за да се изплати натрупалият ми се отпуск, който е за повече от 120 дни. Знам, че ако подам молба за напускане по-рано от септември ще ми спрат майчинството, но пък ако така трябва, за да ми изплатят отпуската, ще го направя. Благодаря Ви предварително за отговора и моля да бъда извинена, че съм толкова обстоятелствена в обяснението, но няма как да бъде разбран същността на този казус, без толкова многословие. Ще чакам Вашият отговор!
  2. Ема
    Здравейте, имам натрупан над 50 дни отпуск, в който влизат и дните от двете години майчинство. Говорих с отдел човешки ресурси да си продължа отпуска, но ми казаха, че трябва да се върна поне един ден да пусна молба и тогава да изляза, за да освободят служителят по заместване, защото не могат да изплащат две заплати. Въпросът ми е дали наистина трябва да се върна минимум за ден на работа или дни преди изтичане на 2-год. период да си пусна молбата и като дойде времето да си слея отпуска
  3. Ана Найденова
    Добър ден,бих искала да отправя питане .Тъй като в момента ползвам неплатена отпуска по чл.167а за гледане на дете до 8 години която изтича на 05.08.2015г., а от фирмата в която се водя на работа ми казаха ,че ще я закриват и реално ще ме уволнят.По чл. 328 ли трябва да ме уволнят ,за да вземам по -дълго време обезщетение от бюрото по труда.
  4. Ева
    Здравейте, въпросът ми е , кое първо да си взема неплатения отпуск от 6 месеца или полагаемата ми платена отпоска след 2год.майчинство.Има ли значение кое ще взема първо.Мерси предварително
  5. Здравей Ева, по закон платената отпуска трябва да се изразходва в рамките на календарната година и само 10 дни можеш да прехвърлиш в следващата със съгласие от работодателя, така че е добре да си използваш платения отпуск.
  6. Да, трябва да се върнеш на работа поне за 1 ден.
  7. Здравей Ана, продължителността на обезщетението зависи от стажа при последния ти работодател.
  8. Десислава
    Здравейте,бих искала да попитам: Имам дете на 2г. и 7месеца,използвах си отпуските след втората година майчинство.За да ми бъде удобно с вземането на детето от ясла бях преназначена на друга длъжност,но не се получава и искам да ме съкратят и да отида на борсата за възможно най-добрия за мен вариант.Въпросът ми е,четох за съкращение по че.328 ал.1 т.12 могат ли да ме съкратят по него,по моя инициатива ли трябва да е,ако е ще има ли значение на борсата?Съкращението със споразумение от 4 заплати също ме устройва,но дали ще може,заради закрилата от уволнение?Благодаря предварително!
  9. Всичко зависи от желанието на работодателя. Него не го интересува кое за теб е най-изгодно. Ако си имате приказва можеш да му кажеш да те съкрати по чл.328, ако не напускаш по взаимно съгласие и до 7 дни трябва да се регистрираш в Бюрото по труда, за да си взимаш обезщетението което е 4 месеца.
  10. Здравейте,бих искала да попитам.Синът ми навършва през месец юни 2 г.Като си ползвам отпуската по майчинство без да се връщам на работа да ме съкратят?Но аз не съм ползвала борса от 2005г.Имам 15 г. трудов стаж без прекъсване и искам да си ползвам пълна борса 9 или 10 месеца.
  11. Здравей Димитричка, дали ще те съкратят зависи от работодателя ти. Продължителността на обезщетение се определя от турдовия стаж. В твоя случай 15г. предвижда 9 месеца парично обезщетение.
  12. Irena
    Здравейте,моят въпрос е:по време на майчинство втората година,ако се повишава работната заплата,отпуските върху коя сума ще се изплащат?
  13. Здравей Ирена, отпуските се изплащат на база заплатата преди излизане в майчинство. Актуализирането на заплатата става след връщане на работа.
  14. Мартина
    Имам въпрос:след два дни ми изтича втората година майчинство, а не съм подала молба за ползване на платен отпуск за 2год назад , ако пусна молба сега , има ли вероятност да бъде одобрена и веднага след изтичане на майчинството да изляза отпуска , и ако неможе по какъв начин да напусна (какво да напиша в молбата за напускане) за да ми изплатят неползвания отпуск
  15. Здравейте, моят случай е такъв: От 2013г октомври съм в болничен , тъй като забременях, използвала съм цялата отпуска за същата година, Майчинството ми свършва 30,04,2016г. когато детето ми ще навърши 2г. Въпроса е колко отпуск ми се полага за 2014г и 2015г, до кога мога да я ползвам и защитена ли съм от освобождаване от работодателя? Тъй като ми казват, че имам да ползвам 32 календарни дни, а тези за 2016г ще се актуализирани след като се върна на работа. Аз мисля, че имам право на отпуск за тези 2 години. Благодаря Ви предварително!
  16. Димитричка
    Здравейте.Във момента съм по майчинство и детето ми на 14.07.16 навършва 2 години.Аз искам да ме съкрътят защото няма кой да гледа малкия.Знам че много трудно ще стане въпроса за съкръщаването ми.Имам стаж 12 год.и борсата ще ми е 9 мес.но на 100% няма да стане да я ползвам.Ако не стигнеме до консенсос и напусна по взаимно съгласие трябвали да си пускам един месец предизвестие или мога да го пусна предизвестие и да си ползвам отпуската която ми се полага по майчинство от 2014,2015 и 2016 до май месец а те са 44 дена?
  17. Здравейте.Въпросът ми е-Като си взема полагаемият платен отпуск по майчинство,мога ли веднага след товада си пусна 30 работни дена неплатен отпуск за отглеждане на дете до 6 години.Като имам ползвала неплатен отпуск след това ще мога ли да ползвам борса?
  18. Да, можеш. Регистрирането на борсата става след приключване на трудовите правоотношения.
  19. Задайте въпросът си тук http://www.odit.info/?s=6&i=98789&f=668
  20. Здравейте,работя в държавната администрация,майка съм на дете на 2 г и ми предстои връщане на работа.Работодстелят ми възнамерява да ме разпредели в община,различна от тази по настоящият ми адрес,като за да отида и се върна тр да пътувам по 100 км ,няма да успявам да го заведа и взема от детска градина.Съществува ли правно основание да оспоря това разпределениe?
  21. Здравей Ивета, При завръщане от майчинство трябва да заемете работното място, на което сте била преди излизането в майчинство, освен в случаите, когато работното място е закрито. Всяка друга промяна изисква подписване на допълнително споразумение от двете страни. Преместването ви в друга обищина без ваше съгласие и в писмен вид е нарушение на закона. За повече инфопмация и защита на вашите права се обърнете към инспекцията по труда. Юридическите консултации при тях са безплатни.
  22. Здравейте. Има ли право работодателят, да отхвърли молбата за изплащане на платения годишен отпуск след 2год. майчинство. Има ли вратички в закона, чрез които работодателя може да ме измами и как да ги избегна?
  23. Здравеите,въпроса ми е мога ли да си взема първо болничен и после платената отпуска за двете години по майчинство?
  24. В момента съм в майчинство за второто ми дете, което е на 1,3г /имам и друго дете на 2,4г/. От м.май ще ги пускам на ясла, а от м.юни искам да се върна на работа /кадрови военослужещ съм/- какви са моите права и задължения в този случай и какво ми се полага? Благодаря, Петя!
  25. Здравейте. Въпросът ми е, майчинството води ли се за стаж, който да послужи пред борсата, за получаване на парично обезщетение за безработица? Подписах договор за постъпване на работа в тази фирма на 12.03.13г, а от 12.04.14 съм болничен....отпуск за бременност и раждане /за отглеждане на дете до 2 години. На 25.05.2016 ми изтичат двете години. Искам да си пусна молба за използване на платения, а след това и на неплатения отпуск. Понеже нямам намерения да се връщам на тази работа, се надявам да бъда съкратена. Има ли значение колко е трудовият ми стаж? Имам ли право на парично обезщетение за безработица и как се изчислява то?
  26. Здравей Зорница, трябва да се върнеш поне за два дена на работа преди да ползваш болничен.
  27. При напускане на работа трябва да ти изплати платения годишен отпуск.
  28. За кадровите военосрлужещи се прилага Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Не съм запозната и не мога да кажа дали имате по-специални права.
  29. Здравейте, искам да ви попитам как е най добре да попстъпя: На 08.05.2016г се навършват 2 години от майчинството,т.е. свършва. Интересува ме колко болничен и платен и не платен отпуск ми се полагат и мога да взема? Искам да потвърдя, че съм с близнаци, ако това оказва влияние на платената и неплатена отпуска. Има ли значение кое ще взема първо, болничният или отпуската? Благодаря ви предварително!
  30. Здравей Мария, няма значение кое ще вземеш първо. Болничният винаги е с предимство обаче, дори ако си ползваш платената отпуска и се разболееш можеш да я прекъснеш заради болничен и да я продължиш след изчитане на болничния. Попитай колко натрупана отпуска имаш.
  31. Майчинството се води за трудов стаж. Обезщетението се изплаща на база трудовия стаж. При определяне на правото на парично обезщетение за безработица се зачита и времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете. Тук можеш да прочетеш повече за изчисляването на обезщетението. http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso
  32. Има малки промени за 2016 г Статията е много обстойна и полезна - майчинството вече не е обвързано с минималната работна заплата, а е 340 лв и пояснение за прекъсване на майчинството, при постъпване в ясла.
  33. Здравейте.Въпросът ми е-на 14.06.детето ми навършва 2г.и изтича майчинството.Като си ползвам платеният отпуск за 2014,2015,2016.Искам да напусна защото те няма да ме съкратят за да ползвам борсата която ми се полага за 11г.трудов стаж без прекъсване(9 мес.).Трябва ли да си пускам молба за напускане 30 дена преди да ми свърши платеният отпуск и по кой член трябва да ме освободят за да мога след това да ме назначат формално на работа във друга фирма за да мога да ползвам борсата от 9 месеца?
  34. Кого да попитам за тези 50% от майчинството след като детето ми не посещава детска ясла.
  35. Благодаря Натали, статията е напълно обновена сега и много по ясна за разликата между двата отпуска.
  36. Не мога да ти кажа по кой член трябва да те освободят, ако работодятеля няма намерение да те съкращава. Доколкото знам трябва да си била през последните 9 месеца при един и същи работодател за да имаш право на парично обезщетение за безработица.
  37. Не е много ясен въпроса ти. Получаваш 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете или 170лв ако си се върнала на работа. Документите се подават в НОИ от счетоводителя на фирмата. Или ако не работиш трябва да отидеш в НОИ и да подадеш декларация за това обезщетение.
  38. Здравейте!на 02.05.2016 детето ми навърши 2 г. и с работодателя се бяхме разбрали да ползвам платен и неплатен отпуск докато тръгне на градина,защото не искам да го пуска на ясла.на 14.05.2016 ми се обаждат да отида да си взема документите за напускане по взаимно съгласие без да ме уведомят за това и ми казват че последния срок за подаване на документите на борсата и е най-късно до вторник.Ако условията не ме устройват мога ли да не подпиша и след това какво следва,колко обезщетение трябва да ми изплатят
  39. За да влезе прекратяването на договора по взамино съгласие, трябва да го подпишеш. Никой не може да те накара да напуснеш по взаимно съгласие, ако ти не си съгалсна и не си подписала това споразумение. Срокът за записване на борсата започва да тече, след като подпишеш споразумението. Просто те шантажират, за да си съгласиш.
  40. Благодаря за отговора,но имам нов въпрос.Понеже когато излязох в болничен по бременност не си бях взела цялата отпуска и от нея година имам 10 дена още,за двете години майчинство още 40 и понеже имам и 4 пални дена от тази година общо стават 56 дена отпуска,но шефката иска да ми плати само 20 дена общо и не се съгласих и не подписах.Въпросът ми е сега какво следва да стане и имали някаква възможност да направи нещо и изобщо нищо да не ми плати?
  41. По закон трябва да ти плати тази отпуска. Може да се консултираш и с Инсепкцията по труда. Те предоставят безплатни консултации по телефон. Потърси телефона в интернет. От коя датата трябваше да си ползваш платения и неплатен отпуск? Ако ти го е отказала и не си се явила на работа, тове може да е проблем.
  42. Здравейте, в момента използвам платения си годишен отпуск две годишно майчинство. Роботодателят ми предлага нова позиция, тъй като старата ми вече не съществува. Новата позиция е на смени с дежурства събота и неделя. Имат ли право по закон, да работя на смени с дежурства събота и неделя?
  43. Здравейте,може ли да ми кажете колко стаж трябва да имам,за да взимам борса 9м.
  44. Трябва да имаш между 10 и 15 години осигурителен стаж, за да взимаш парично обезщетение при беработица в продължение на 9 месеца.
  45. Преназначавенто на нова позиция става с допълнителен анекс и трябва да бъде съобразен с това, че имате малко дете. Ако не ви устройва не приемайте преназначението.
  46. Здравейте предстои ми връщане на работа след майчинство 2г. Веднага ли може да започне платения отпуск или трябва да отида за ден на работа. И може ли по време на отпуска да вземам болничен и след изтичането платения отпуск да си продължи автоматично. Благодаря предварително
  47. Здравейте,искам да прекъсна майчинството след 6 месец. Не искам да го прехвърлям на бащата.В този случай ще получавам ли 50% от него
  48. Веднага можеш да ползваш платения отпуск без да се връщаш на работа, като отпуската може да се прекъсва до изтичане на болничния.
  49. Да ще получаваш 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете.
  50. Здравейте, държавен служител съм и ще искам да ми се актуализира заплатата. Въпроса ми е - заплатата ми ще подлежи ли на актуализация ако през тези 2 години заплатите в институцията са дигани само на база атестациите. В действително отработеното време включва ли се полагащия се годишен отпуск?

Leave a comment