Връщане на работа след майчинство 2021 – ползване на платен отпуск, права при съкращение

След като детето ми навърши година и половина, вече започнах да се замислям дали да не се върна на работа. Оказа се че не съм напълно запозната с това какво бих могла да направя, ако се случи да ме съкратят или как и кога трябва да ползвам платения отпуск натрупам по време на майчинството.  Направих своето проучване и смятам ще бъде полезно за всички майки на които им предстои връщане на работа.

При прекратяване на майчинството след 1-та година имате две възможности:

Обърнете внимание, че става дума за два различни вида отпуски. Единият е отпуск за отглеждане на дете до 2 години и ползване на годишен редовен платен отпуск.

1ва ВЪЗМОЖНОСТ:
Прекратяване на майчинство и ползване на платен отпуск за отглеждане на дете до 2 г

  •  Молбата за платен отпуск за отглеждане на дете се подава в писмен вид най-малко 10 работни дни преди изтичане на майчинството.
  •  Не сте длъжни да се връщате на работа, за да може да ползвате платения отпуск. (Чл.167 a(7) от Кодекс на труда)
  • Работодателят разрешава отпуската, а парите се изплащат от НОИ.  Работодателят няма право да откаже ползване на отпуск през втората година за отглеждане на дете.
  • През този период детето не трябва да посещава детска ясла. Все пак затова ползвате и този отпуск, за да гледате детето си.
  • Получаваш пълния размер на обезщетението за отглеждане на малко дете който е 340 лв и се изплаща от НОИ.
  • Попълване на приложение 4 - заявление декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете.

rabota2ра ВЪЗМОЖНОСТ:
Прекратяване на майчинство и ползване на редовен платен годишен отпуск

  • Работодателя може да откаже платения отпуск, но трябва да каже кога може да го ползвате.
  • Детето може да посещава ясла през това време, защото официално вече сте се върнали на работа.
  • Получаваш 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете или 170лв.
  • Можеш да ползваш и неплатения си отпуск от 30 дни (който се зачита за трудо стаж), но с разрешението на работодателя. Няма значение дали ще ползваш първо платения или неплатения отпуск, но и за двата ти трябва съгласието на работодателя.

 

 



Виж още: Какви документи се подават за майчинство

Втората година майчинство ви изтича има вероятност да ви съкратят като се върнете на работа, какво трябва да знаете?
Ако 2-та година от майчинството ви изтича, вече сте имали среща с работодателя и той ви е уведомил, че има вероятност да ви съкратят след като се върнете на работа вашите ПРАВА са следните:

  1. Ако работите на безсрочен трудов договор и сте майка на дете до 3 години се ползвате от закрила при уволнение (чл. 333, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда). Тази закрила се прилага  в случаите когато уволнението е поради закриване на част от предприятието или съкращаване на щата, при намаляване обема на работата, при липса на качества и при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността и дисциплинарно уволнение.  (чл. 328, ал. 1, точки 2, 3,5,11 и последното основание е по чл. 330, ал. 2, т. 6).
  2. За да бъдете съкратена се изисква разрешение от Инспекциатя по труда - съгласно чл.333 ал.1 т.1 от КТ се изразява в забраната за прекратяване на трудовото правоотношение със служителка – майка на 3 годишно дете, ако за прекратяването не е получено предварително разрешение на Инспекцията по труда за всеки отделен случай.

 

ПАРИЧНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ПРИ СЪКРАЩЕНИЕ и оставане без работа

  • Според чл. 222, ал. 1 от КТ при уволнение поради съкращаване в щата, намаляване обема на работа, в размер на брутното ви трудово възнаграждение за времето, през което сте останал без работа, но за не повече от един месец. Ако в този срок Вие постъпите на работа с по-ниско трудово възнаграждение, имате право на разликата за същия срок.

В този случаи работодателят е длъжен да Ви връчи писмено предизвестие, преди да издаде акт за прекратяване на трудовия договор, ако работодателят не го спази, Ви дължи и обезщетение за срока на неспазеното предизвестие.

  • При прекратяване на трудовия договор трябва да ви изплатят натрупаната отпуска за периода по време на майчинството 2 години. (чл. 224 от КТ). Ако не ви изплатят натрупания платен годишен отпуск можете да пуснете жалба в Инспекцията по труда.
  • При възникване на трудовоправни спорове е добре да се обрънете към адвокат и да отстоявате интересите си. Или най-малкото да потърсите безплатна онлайн консултация от адвокати, които предлагат такива.

За съжаление много майки поради незнание или някаква друга причина се съгласяват да напуснат по взаимно съгласие (чл.325, т.1 КТ). Трябва да знаете, че дори тогава имате право на парично обезщетение за безработица което получавате след като се регистрирате в Бюрото по труда в продължение на 4 месеца (% от минималната работна заплата, който се променя всяка година ). В Бюрото по труда трябва да се регистрирате в срок от 7 дни след напускане/освобождаване от работа, за да не си загубите правото на обезщетение.
Бюра по труда в страната към Агенцията по заетостта

 

Ако намирате тази информация за полезна можете да я харесата или споделите с бутоните по-долу

 

Save

225 Responses

  1. Есин
    Здравейте на всички майки, аз съм във положението на майка чието майчинство изтича след седмица.Детето ми става на 2 годинки и търсех точно тази информация, тя наистина много ми помогна нека да отстояваме правата си и има друго безплатно ще ме консултира адвокат. от инспекцията по труда ми записаха час звъннете в инспекцията по труда те също ще ви подадат ръка Майки редно е да четем, за да не сме ощетени Много благодаря на създателите на този сайт, защото от всичко . което прочетох до сега тук намерих най изчерпателният материал-всичко нужно което трябва да зная събрано в едно Това иска всеки един човек отново Благодаря
  2. Гинка Григорова
    Здравейте! Имама следния въпрос към Вас-Могат ли да ме съкратят, след изтичане на майчинство-гледане на дете до 2 год. и ползване на платен год. отпуск след това и после няма място за мен на работа.т.е. искат да не се връщам на работа.Аз съм на постоянен трудов договор-водех се на длъжност-самостоятелен счетоводител. При излизането ми в майчинство назначиха 2-ма счетоводители. Фирмата се разрастна , дори се построи и още една сграда до нея.С 2 думи има работа, но незнам по каква пичина ми се казва, че може и да не се върна.Сега чакам тяхното мнение. Моля зо вашия компетентен отговор и какви са моите права. Аз мога ли да се върна на работа и доколкото съм запозната знам , че на моето място трябва да има човек назначен със заповед по заместване и до връщане на титуляра.Работодателят има ли право да прави избор мужду служителите си и най вече , че съм майка с малко дете и за в бъдеще - детето ми ако боледува ще излизам в болнични и това е причина да не съм предпочитаната служителка и от тук да следва да ме съкратят.
  3. Draga
    Здравейте, случаят ми е следният: детето е на 1.5 години и тръгва на ясла от утре.Зная, че трябва да подам Декларация до НОИ за промяна на обстятелствата и имам право да ползвам платения си отпуск за времето на майчинството.Въпросът ми е за колко време /дни/ трябва да се върна на работа, преди да изляза в отпуск? Предварително благодаря!
  4. имамбебе
    Здравей Драга, лично аз ползвах платената си отпуска веднага след прекратяване на майчинството ми, като не се наложи да ходя на работа преди това. Освен че попълних декларацията до НОИ за прекратяване на майчинството, пуснах и декларация приложение 4 /има линк към нея в статията/, на база на която до навършване на детето на 2 години взимах 50% от 240лв /парите за майчинство/. Това в работата ми дори не го знаеха и доста хора не го знаят, но е добре да си информирана за правата си, за да се възползваш докрай от тях. Така, че в твоя случай в продължение на 5 месеца, всеки месец НОИ ще ти превежда по 120лв.
  5. имамбебе
    Здравей Генка, не съм юрист по образование, просто преди да се върна на работа се консултирах с адвокат за всички възможни сценарии. Това, което знам е че майките с деца до 3 годишна възраст са под закрила и съкращението от работа трябва да стане с разрешение от Инспекцията по труда. Пак от личен опит ще кажа, че след като се върнах от майчинство ползвах веднага платения си отпуск, а няколко месеца след това ме съкратиха, с разрешение от Инспекцията по труда и срещу обезщетение. Условията при които ме освободиха бяха изключително добри за мен. Най-добре се консултирай с адвокат от Инспекцията по труда за твоя случай.
  6. Draga
    Много благодаря за бързия отговор! А бихте ли ми казали дали лично се подава Декларация Прил.12 за промяна на обстоятелствата или и тя минава през работодателя? Там има отделено място за прилагане като доказателство на документи, които според мен трябва да се попълнят от работодателя: напр. заповед за прекратяване на отпуска по майчинство. Предварително благодаря!
  7. имамбебе
    Подава се от работодателя, иначе ти си я попълваш. Документите които си спомням, че приложих бяха копие от акта за раждане на детето.
  8. Ива
    Здравейте! Моите въпроси са следните: 2-годишното ми майчинство изтече и в момента ползвам платения отпуск за 2-те години. При евентуалното ми връщане на работа, могат ли да ме съкратят, ако откажа подписване на анекс към договора за по-ниска заплата или по-ниска длъжност? Имам ли право да откажа преместване в друг търговски обект? Изобщо има ли начин "да се отърват" от мен? А ако бъда съкратена поради закриване на щата, имам ли право да използвам помощ от трудовата борса и какъв процент е тя? Благодаря!
  9. имамбебе
    Здравей Ива, от юридическа гледна точка не могат да променят договора ти без твое съгласие. С подписването на анекса ти се съгласяваш с промените по твоя договор. Ако все пак бъдеш съкратена неправомерно това може да се обжалва в съда и да бъдеш възстановена на работа. Все пак е добре да се консултираш с адвокат за твоя случай. И ако не си сигурна е най-добре да подписваш документи след като си се консултирала с адвокат. При съкращение поради закриване на щата имаш право на обезщетение от Бюрото по труд. Такова обезщетение дори се полага ако напускаш работа по взаимно съгласие, но то е в размер на 140лв за 4 месеца. В случай, че те съкратят в срок от 7 дни трябва да се регистрираш в БТ по труда и с бележката, която ще ти дадат там да отидеш до териториалното поделение на НОИ. Обезщетението се изплаща от НОИ по твоя банкова сметка. В НОИ трябва да представиш заповедта за освобождаване, трудова книжка, лична карта и документ от банката, където е банковата ти сметка. Периода за който се изплаща обезщетението за безработица зависи от трудовия стаж, а размерът на дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 18 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването.
  10. Ива
    Много благодаря за бързия и подробен отговор! Всъщност аз очаквам да ме върнат с огромно нежелание от тяхна страна, и затова искам да съм подготвена за всяка ситуация. Фирмата си е патила (в съда) от неправомерни съкращения, така че се съмнявам да потретят грешката си! Благодаря още веднъж! P.S.: Сайтът Ви е страхотен - систематизиран, изчерпателен и изключително полезен!!!
  11. ines
    Здравеите, случаят ми е доста сложен. Дадох майчинството на съпруга ми ,временно по много наложителна лична причина за 1 месец и се върнах на работа но собстветика отказва да ме пусне и да ми изплати отпуската,въпросът ми е кога да се обърна към ИТ сега или като изтекат 2 години.имаше там жалба от моя колежка за не изплатени заплати но той и фалшифицира подписите в ведомостите и нищо не му направиха.моля посъветвайте ме как да постъпя.благодаря предварително!!!
  12. имамбебе
    Здравей Инес, най-добре се обърни към Инспекцията по труда за консултация с юрист. Относно фалшифицирането на подписи, твоята колежка е трябвало да подаде жалба в полицията. Има си експертизи с които се доказва, че подписа не е поставен от съответното лице. Много ми се иска в България повече хора да се борят за правата си и да не подминават и премълчават такива нередности. Тогава и некоректните работодатели ще станат по-малко.
  13. Ива
    Здравейте! Обръщам се отново към вас! След консултацията тук, пратих e-mail до работодателя (техническия сътрудник, който се занимава с тези въпроси) с конкретни въпрости, относно връщането ми на работа. След като не получих отговор няколко дни се обадих по телефона, за да проверя, дали писмото ми е получено. Отговорът беше: "...когато имам отговор по твоя въпрос, ще се свържа с теб". Незнам дали трябва да подам някакви документи, че желая да се върна на работа; кого и как трябва да уведомя и ме притеснява, че мога да изпусна някакви срокове и най-вече, че това е тяхната цел! Благодаря!
  14. Ваня
    Здравейте, след месец ми изтича майчинството за отглеждане на дете до две години. Въпросът ми е след като не желая да работя повече за тази фирма /тъйкато водя съдебни дела с фирмата/, как ще ме съкратят като им трябва разрешение от инспекцията по труда. А от испекцията ме съветват да не подавам молба за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие. Ако ме съкратят ще ми изплатят ли натрупаната отпуска и обезщетение?
  15. гергана
    Здравейте, искам да ви попитам какво обезщетение ще взимам и кое е най- благоприятно ако: съм по майчинство която първа година изтича на 19.12.2011(и взимам 90%),но пак съм бременна в 4-ти месец и трябва да родя май месец(45 дни са април) Въпросът ми е по-благоприятно ли ще е ако се върна на работа и си взема натрупаният ми отпуск от 2 месеца и после изляза болничен или по-добре ще е ако си остана по майчинство? и ако си остана по майчинство какво обезщетение ще взимам за тези месеци от декември до май? Благодаря ви!
  16. имамбебе
    Здравей Ваня, длъжни са да ти изплатят натрупаната отпуска, а обезщетението е в зависимост по кой чл. от КТ те освобождават.
  17. Мария
    Здравейте! Майчинството ми за отглеждане на дете до 2 годишна възраст изтича през юли 2012г., но смятам в средата на декември 2011г. да се върна на работа и съпруга ми да ползва майчинството. Интересува ме в какъв срок трябва да уведомя работодателя си за връщането ми на работа? Предварително благодар.
  18. мери
    Здравейте! Детето ми навършва 2 год. декември месец. Работодателят ми беше казал, че ще ме върне на работа след платения отпуск (който изтича днес). Сега ми каза, че работата много намаляла и няма да може да ме върне в същия офис. Има предвид ново място, но то е само проект, който може да стане след 2-3 мес. Предложи ми неплатена отпуска да ползвам, но ако изляза в неплатена 3 мес. и след това се окаже, че няма да ме вземе на работа?! Ще мога ли да ползвам обезщетение, и ако реши да ме уволни по кой член е най-добре да стане това?
  19. имамбебе
    Здравей Мери, при ползване на толкова дълъг неплатен отпуск трябва да имаш предвид, че само първите 30 дни ти се водят за трудов стаж. Докато си в неплатен отпуск няма да получаваш доход, а вместо да чакаш какво ще се случи би могла да се регистрираш в Бюрото по труда, където ще ти плащат обезщетение. Ти си решаваш, какво да избереш. Зависи доколко искаш да останеш на тази работа и дали има смисъл да чакаш. Най-добре е да те съкратят и да ти изплатят обезщетение от фирмата, но след като не ти предлагат този вариант, явно имат финансови затруднения. За подробни и професионални отговори по твоя казус можеш да пишеш в този сайт http://www.odit.info
  20. Ваня
    Здравейте, майчинството ми изтича на 10.12.2011г. подадох заявление до работодателя ми за връщане на работа. Тъйкато били дали офисите на франчайз нямали свободни работни места в моя град и ме канят в понеделник в София за преподписване на трудовия договор и започване на работа на нова длъжност. Какво да правя, надявах се да ме съкратят за да се регистрирам в бюрото по труда. Имат ли право да ми предлагат работа в друг град и то в последния момент?
  21. имамбебе
    Здравей Ваня, работодателят не може да те задължи да работиш в друг град или ако приемеш прочети какво ти се полага в линка по-долу. Все пак ако не си убедена че искаш да ходиш в друг град поговори за други варианти. Ако напуснеш по взаимно съгласие, пак имаш право на обезщетение от бюрото по труда, но то е 140лв за четири месеца. АКо те съкратят се изчислява на база брутната заплата. http://www.odit.info/?s=6&i=113269&f=668
  22. Юлия
    Здравейте, и моето дете навършва 2год.през януари 2012 и майчинството ми изтича. Не мога да разбера дали имам право още на някакъв допълнителен отпуск и какъв - платен, неплатен и за какъв период? На моето място са взели по-млада госпожица на постоянен договор и със сигурност няма да има място и за мен в офиса. А пък се бях опитала преди време да ме вземат на 4 часа, но отказаха. Това ме навежда на мисълта, че няма да ме вземат и сега. Предпочитат неангажираната госпожица. При положение, че се полага още някакъв отпуск - трябва ли да подавам молба и каква? Не зная какво да правя и моля да ме посъветвате.
  23. имамбебе
    Здравей Юлия, след втората година можеш да си продължиш майчинството, като ползваш 6 месеца неплатен отпуск, съгласно чл.167 от КТ. Повече можеш да прочетеш в статията за <a href="http://www.imambebe.com/topics/%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE" rel="nofollow">ползване неплатен отпуск през 3та година майчинство</a>
  24. Цвета
    Здравейте! Имам следния въпрос:Майката ползва 6 месеца неплатен отпуск след навършване на 2 год. на детето.Може ли след изтичането на тези шест месеца да ползва още шест месеца от бащата, който с декларация ще се откаже от този отпуск?Благодаря предварително.
  25. Ралица
    Здравейте! Ситуацията при мен е такава, че дете ми навършва 2 години февруари 2012г., но се върнах на работа август месец понеже то тръгна на градина. Взех си отпуската за 3 години назад и трябваше да съм на работа на 4 януари. Върнах се и ме накараха да си взема и таз годишната отпуска за да нямам разкъсвания след като се върна пак на работното си място. Отпуската ми свършваше на 2 февруари, но се наложи да взема 3 дена болничен. И така на 30 януари съм пак на работа. Дадоха ми да подпиша длъжностна си характеристика и веднага ми връчиха Заповед за прекратяване на трудово право отношение на основание чл. 328 ал.1 т.6 от КТ. без предупреждение което влиза в сила от 3 февруари, като длъжностната характеристика е с изменение от 18.01.2012г. Това правомерно ли е спрямо мен или мога търся някакви права.
  26. Павлина
    здравейте В отпуск по майчинство съм до 410 дена.Ще сменям работата си тъй като спечелих конкурс за по добра работа Мога ли да прекъсна майчинството си като подам декларация в нои прил12-за промяна на обстоятелства за 1ден, нещо друго подава ли се От сегашната работа ще прекратят даговора ми в същия ден в които постъпя на новата След което на новата работа отново ще подам декларация за продължение използването на останалите дни до 410.Правилно ли е това и ако не е какъв e реда
  27. Magi
    Здравейте! Детето ми навърши 2 год. декември месец. Работодателят ми беше казал, че ще ме върне на работа след платения отпуск (който изтече на 24.02). След като се върнах, ми бе предложен вариант за заемане на друга длъжност, в друго Направление, но на 6м. изпитателен срок.Бях чела доста за номерата, които правят на майки, които се връщат от маийчинство и затова отказах да подпиша новия договор,защото майка с дете до 3 годишна възраст се ползва от закрила при уволнение при постоянен договор(чл. 333, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда). Сега чакам някакъв отговор от тяхна страна, но нищо.... Въпросът ми е мога ли аз да им предложа да ме съкратят по чл. 331 за 4 заплати (или повече) или има някаква друга вратичка в закона (освен разрешение от Инспекция по труда)от която те могат да се възползват???
  28. дани
    здравейте, надявам се някой бързо да ми отговори че ми писна от моите работодатели вече, значи детето ми е на 1г и половина и другата седмица започва ясли, исках да подам декларация приложение 4 за да взимам 120лв но счетоводителката ми каза че ако започваш работа и детето ти е на ясли нямаш право на такава декларация , също искам да ми изплатят платената отпуск и да започна работа на друго място но пак ми казаха че немогат и трябва да се върна на работа , ее как да се върна като съм на 100 км от предишното ми местоживеене и няма как да пътувам до там на работа , незнам моля помогнете ми и ми дайте съвет имам ли право да сменя работата и да взимам 120лв от ной с декларация 4 ако детето ми е на ясли, как трябва да постъпя сега, на всичко ми казват че нямам право вече 1 седмица само разправии писна ми тотално вече.. ? моля помогнете!!!
  29. имамбебе
    Здравей Дани, действително по закон нямаш право на тези 120лв ако детето ти ходи на ясла. Смятам, че това важи обаче за държавните ясли, просто защото си мисля, че в частните ясли едва ли някой следи тези неща. Лично аз си взех платената отпуска и си пуснах декларацията за 120лв, като детото ми не ходеше на ясла. Ако нямаш готово предложение за работа, моят съвет е да си пуснеш платената отпуска и да си вземеш парите за нея, както и допълнителните 120лв. Съжалявам за закъснелия отговор.
  30. мама
    "Закрилата визирана в чл.333 ал.1 т.1 от КТ се изразява в забраната за прекратяване на трудовото правоотношение със служителка – майка на 3 годишно дете, ако за прекратяването не е получено предварително разрешение на Инспекцията по труда за всеки отделен случай." От този авзац в статията значи ли, че майката е защитена през цялата трета година на детето (до навършване на 4 години)? защото в кодекса е "до 3 годишна възраст", а не до 2,99 години?
  31. Дарена
    Здравейте,детето ми е на 1 год и половина и трябва да се върна на работа след 20.09.2012г! Работя в частна фирма като управител на магазин, една година след като излезнах по майчинство заради нерентабилност са затворили магазина ми! Интересувам се след като не мога да се върна в моя магазин,но има два др магазина в района, мога ли да искам да ме прехвърлят там,има ли възможност да ме понижат в длъжност, и мога ли да искам да работя примерно само първа смяна тъй като няма кои да гледа детето ми след 17 ч!Има ли и някакви закони за защита на майките след майчинството?
  32. ИРИНА
    Здравейте, моя случай е доста сложен и ако някой може да ми даде някакво инфо ще ми спести доста време и разправии. ТА.. работих в една фирма 2 години след което излезнах в майчинство и всичко беше ок, докато не наближи 2-та година и края на майчинството. Обадих се на счетоводителите там и те ми съобщиха новината, че фирмата е продадена на някой друг, дадоха име тел, но никой не вдига. Поискаха да ме съкратят, за да мога да отида на борсата и ми казаха, че няма проблем, но когато споменах за платените отпуски за двете години, каза че няма да стане ?! КАКВО ДА ПРАВЯ?КАК ДА СИ ПОЛУЧА ТОВА КОЕТО МИ СЕ ПОЛАГА? И ДАЛИ ИМА НЯКАКЪВ СРОК ДА СЕ СПАЗВА ЗА ТИЯ НЕЩА. МАЙ МЕСЕЦ ДЕТЕТО МИ НАВЪРШВА 2 ГОДИНИ.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
  33. имамбебе
    Здравей Ирина, според мен би трябвало да си ползваш платения отпуск, след като не искат да ти го изплатят и след това да те съкратят. Не си длъжна да се връщаш на работа преди да си пуснеш платената отпуска. Моят съвет е да пуснеш жалба до Инспекцията по труда, като майка с малко дете ти си под закрилата на закона от съкращаване или това трябва да се случи с тяхно разрешение, като се спази закона, в т.ч. ти изплатят отпуската. Правната консултация, която ще получиш от Инспекцията по-труда е най-достоверна и безплатна, освен това ти ги сезираш за евентуална нередност от страна на работодателя при твоето освобождаване. Така, че не се колебай да се свържеш с тях. Други майки с подобен казус на твоя си решиха проблема чрез Инспекцията по труда и си получиха дължимите пари /било то обезщетение или платен отпуск/. http://www.gli.government.bg/bg/page/100
  34. имамбебе
    Радвам се да помогна. Установих, че повечето майки не си знаят правата, а работодателите в България лъжат както могат. Затова си поставих за цел да бъда полезна на всички в подобна ситуация. :) Успех, в Инспекцията по труда обръщат внимание на всички такива казуси. Това им е работата
  35. Ники
    Детето ми е на 1г.и 6м.Възнамерявам да се връщам на работа.Има ли право работодателя да ми откаже това , имайки в предвид , че не е изтекъл двегодишния платен отпуск за отглеждане на дете.
  36. имамбебе
    Би могъл да ти откаже. Обади се за безплатна консултация в Инспекцията по труда преди да заявиш желанието си пред работодателя.
  37. Deni
    здравейте,моето де е на 2 годл и четири месеца аз се върнах на работа но сега искат да мина на четири часов работен ден и естествено на полувин заплата тъй като шефа ми е на ясно че не маже да ме съкрати ми предлага този варинт незнам дали да се съглася какво може да стане ако откажа.
  38. мария
    Здравейте, моят случай е следният:след 1 месец синът ми навършва 2 години и смятам да ползвам полагаемият ми се платен отпуск.Работя в училище и директорката ми казва, че мога да ползвам останалата отпуска за 2010, за 2011, но за тази година ми се полага само половината (до времето в което ще бъда в майчинство), тъй като тя не можела да ми дава отпуск за времето, в което съм в платен отпуск.Това така ли е?
  39. Здравей Мария, точно така е, не можеш да си ползваш цялата отпуска преди да е изтекла годината 2012. Ползването на платения отпуск е пропорционално на изработените месеци, като за “връщане на работа” се приема и ползването на платен годишен отпуск.
  40. мария
    Аз мисля че не съм се доуточнила.Директорката ми казва, че просто за времето през което ще съм в отпуск, не ми се начислява друг отпуск.
  41. gaga
    Здравейте.Въпроса ми е следния-понеже през бременноста бях в болнични-полага ли ми се платен отпуск за тогава-т.е като се върна на работа може ли да искам отпуска за 3 год.назад мерси
  42. Права е не ти се начислява друг отпуск.
  43. Ако имаш неизползван платен отпуск, имаш право да си го ползваш при връщане на работа след майчинството. Най-добре поискай справка за неизползваната отпуска назад.
  44. Никол
    Здравейте! От 12. 09.2011 до момента работя на срочен трудов договор , но той приключва на 12.09.2012. В същия този период съм в едногодишен неплатен отпуск по основния ми трудов договор, който е в провинцията. Работодателя по срочния договор не възнемерява да ми го поднови, а аз ще излизам в болничен 45 дни преди раждане на 16.08.2012 година. Ще ми предложи да напусна по взаимно съгласие преди болничния , т.е. около 8. 08.2012 година, за да мога да се върна на работа по постоянния тр. договор. В случай, че се върна на работа по постоянния трудов договор и работя една седмица преди болничния ще имам ли право на болничен и на пълноправно майчинство? Като цяло там имам 9 години непрекъснат трудов стаж (до 12.09.2011) + едната година неплатена отпуска (12.09.2011 до 8.08.2012 евнтуално). Притеснява това дали осигучителния стаж преди майчинство трябва да е при един й същ работодател и това, че имам общо 16 години непрекъснат трудов стаж и въпреки това да не остана със социално майчинство. Казуса ми е сложен и ще бъда благодарна на своевременния ви отговор, за да предприема навременни мерки. В момента съм в болничен до 29.07.
  45. Най-точен отговор ще ти дадат от инспекцията по труда. Иначе това което знам е че няма значение дали си била при един или няколко работодателя преди майчинството. Важно е да са те осигурявали.
  46. таня
    Здравейте! Въпроса ми е следният. Как ще е най- добре да се постъпи, след като на 18.08.2012г.детето ми навършва 2 години и работодателя ми каза да си търся работа. Уговорката не ни беше такава, но В частните фирми е така. Като има някои да работи без трудов договор.
  47. Мими
    Здравейте,въпроса ми е следния:моята колежка излезна в майчинство,аз е замествам,уговорката ни беше за две години докато излезе от майчинство,но онзи ден ми звани и ми казва че мисли да се враща следващия месец.Има ли това право след като не е свършило майчинството тя да постъпи на работа.Предварително благодаря
  48. Рали
    Здравейте, имам питане към Вас. Детето ми е на 1 год и 7 м. от 17,09 ще тръгне на ясла. Аз искам да си ползвам натрупаната отпуска, когато тръгне на ясла. Трябва ли да се вълна на работа 10 дни преди отпуската на работа или мога 10 дни преди желаната дата да начало на отпуската да си пусна молба, но без да се връщам? Могат ли да ми откажат правото да ползвам отпуск? Трябва ли да дам предварително предизвестие, преди да се върна на работа, защото имам заместващ на моето място? По принцип при връщане на работа преди навършване на 2 годишна възраст ми се полага по допълнителни 120 лв, но ако не сме на градина- нали съм разбрала правилно? Уведомлението до НОИ, че тръгваме на ясла, колко дни по-рано трябва да се подаде спрямо, за да не съм в нарушение? Предварително благодаря за отговорите на множеството въпроси.
  49. Венетка
    Благодаря Ви предварително! 10.09.2012 внучето ми навършва 2 годинки. Как е по добре да се постъпи в случая .-да се използва бюрото по труда по социални програми да се вземе жена за гледане на детето и майката да почне работа защото е на трудов договор.-да се даде на градина или ясла или да продължи да си го гледа но от финансова гледно точка не е по силите им.
  50. Станка Иванкова
    Здравейте! Поздрави за прекрасният блог! Ще се радвам ако ми отговорите на следните въпроси: След изтичане на първата година от майчинството имам ли право да получавам 120 лв. при завръщане на работа /при положение, че ползвам полагаемият платен годишен отпуск/, до навършване втората година на детето ми? Какви документи, къде, кога, пред кого и в какъв срок се подават за да ползвам правото да получа тези 120 лв. Моля при отговор на първия въпрос да имате в предвид, че след навършване първата година на детето ми ще бъде назначена детегледачка по програмата „Отново на работа“

Leave a comment