Захранване на бебето

Захранването е процес  на постепенно подаване на полутечни храни. Смята се че периода подходящ за започване на захранване на бебето е между 4ти и 6ти месец.  До 4ия месец  бебето получава необходимите хранителни вещества чрез кърмата или адаптираното мляко.

Опасности при ранно захранване
Ако въведете твърдата храна по-рано може да се предизвикат алергични реакция, които да се отразят в по-късна възраст.

Примерна схема на захранване
Първия ден преди млякото дайте на детето 2-3 лъжици от новата храна. Втория ден увеличете количеството й до 1/3 от редовно приеманата доза мляко.  На третия опитайте само с новата храна. Ако бебето се мръщи и дърпа глава настрани, не го насилвайте, а го дохранете с кърма или мляко.
Специалисти препоръчват интервалът между две различни храни да бъде поне две седмици. Решението, което ще вземете си зависи от вас. Моите впечатления са, че не всички майки се придържат към такъв дълъг период.

Подходящи храни според възрастта на бебето
Срещала съм много различни мнения в книги и списания относно това в коя възраст какви храни са подходящи за въвеждане. Смятам, че всичко си зависи от майката, коя ще избере за своето бебе.
Някои педиатри препоръчват да се започне с даването на сок от морков от 2ия месец. Лично аз не съм го прилагала, а и по въпроса има доста противоречиви мнения.
Така или иначе на 4месеца е подходящо да се започне с плодовите и зеленчуковите пюрета.

На 5ти месец – млечно-плодови каши

6ти месец – време на месно-зеленчуковото пюре, то трябва да се редува през ден със зеленчуково. В този период в детското меню се въвежда твърдо сварения яйчен жълтък, който трябва да осигури нужното количество желязо. Смята се, че запасите от желязо се изчерпват към шестия месец.

7ми месец - попара със сирене.

8-9ти месец – бебето е готово да яде пюрета с малки парченца зеленчуци и смляно месо.

На 10 месеца бебето е готова за преходната храна.

Правилното захранване на бебето е решаващо за плавното отбиване на кърмачето.

No Comments Yet.

Leave a comment