Отбиване на кърмаче

Искренно се надявах да напиша този пост преди месеци, но тъй като все още сме в процес на отбиване реших повече да не отлагам. Кърмя вече година и половина и след първата годинка, определено мога да кажа че ми идва в повече. Когато във връзката майка-дете на единият му е неприятно, то значи кърменето трябва да приключи. Така казват всички просветени по темата.  Когато детето не се отказва и майката не иска повече да кърми, то тя трябва да подпомогне детето да наддживее "етапа кърмене". Всъщност "отбиването" е преминаване от едно състояние към друго. При него постепенно се разкъсва връзката създадена между майката и детето.

Съвети за отбиване на кървачето до 1 годинка
- Постепенното отбиване на кърмачето трябва да започне след като то е било захранено.
- През 10тия месец трябва да решите кое от кърменията да премахнете - сутрешното или вечерното, като то се замества с частично адаптирано мляко. Ако всичко върви по книга, постепенно се премахва и второто кърмене.
- При заболяване на детето и никнене на зъби окончателното отбиване на кърмачето трябва да се отложи.

Това са част от нещата, които чух на срещата организирана от Ла Лече Лига на тема "Отбиване на говорещо дете".
Други основни моменти за които се говореше от гледна точка на отбиването са:
- майката трябва да е абсолютно убедена и сигурна, че иска да отбие детето. Когато решите да намалявате честотата на суканията, то трябва да следвате тази цел и да сте непреклонни.
- за да се разредят суканията, трябва да се отвлича вниманието на детето.
- да се промени ритуала по преспиване, ако той задължително е предхождан от заспиване на гърда. Така н-р таткото или някой друг може да преспива вечер детето.

Това което разбрах и малко се разочаровах е че тръгването на ясла няма да откаже детето да суче.
Когато се посъветвах с доктор относно спирането на кърменето единственото решение, което ми беше предложено е да взимам хапчета за спиране на кърмата. Хапчетата имат негативни последици по тази причина предпочетох естественото и постепенно отбиване.

Естественото отбиване запазва бюста

При отбиване на кърмачето по естествен път, кожата има възможност да възстанови еластичността си и бюста да върне предишните си форми. Плавното отбиване, независимо дали е по желание на детето или е инициирано от майката дава възможност както на детето, така и на организма на майката постепенно да приеме новото положение и да се адаптира към него по-леко.

МИТ
Не пристягайте гърдите, за да спре по-бързо кърмата – това не само не помага, но е и вредно може да притисне млечните канали и да предизвика запушване. Също не намалявайте течности – яжте и пийте нормално. Съвет от консултантите в Ла Лече Лига.

Съвета на моя гинеколог два месеца след спиране на кърмата е задължителен преглед при мамолог.

Полезна статия за Първи стъпки в отбиването

No Comments Yet.

Leave a comment