Как да следите плащанията от НОИ по време на майчинството

НОИ дава възможност на всеки да проверява осигурителния си статус чрез интернет страницата на НОИ, в т.ч. справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане и Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН.

Аз също се възползвах от тази услуга и преди да излезна в отпуск по майчинство си взех  персонален идентификационен код (ПИК), с който мога да проверявам в страницата на НОИ  статуса на плащанията свързани с майчинството. Справката ви дава информация за статуса на болничните, които ползвате през първите три месеца след раждането на бебето и дохода от който е определено обезщетението по месеци за периода на болничния лист. След изтичането на последния болничен се попълва молба декларация по чл. 50 и 51 за отглеждане на дете до 2 г., като плащанията на обезщетенията по нея също присъстват в справката.
Смятам, че информацията за тази услуга на НОИ е полезна затова я споделям в своя блог. Така, че вместо да се чудите какво се случва с вашите плащания можете просто да следите техния статус и история в страницата на НОИ.

Линк към справки за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане.

Виж още: Какви документи се подават за майчинство

Харесай ако намираш статията за полезна.

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment