Защо трябва да кърмиш?

Кърмата е най-доброто мляко за твоето бебе. И вспе пак ако по някаква причина не можеш да кърмиш, не се обвинявай и не допускай да се чувстваш зле от този факт.  Кърменето е нещо ново за жените станали майки за първи път и изисква подкрепа, разбиране и съвет.  Ако имаш нужда от съвет обърни се Ла Лече Лига. Кърменето е полезно за теб и твоето бебе. Кърмата съдържа всички витамини и хранителни вещества, от които се нуждае бебето през първите шест месеца от живота си.

Кърменето предпазва бебето от редица заболявания

Многобройни проучвания от цял свят показват, че стомашни вируси, заболявания на долните дихателни пътища, инфекции на ушите, и менингит се случват по-рядко при кърмените бебета или заболяванията протичат по-леко. Кърменето през първите шест месеца е изключително важно.

Кърменето може да предпази бебето от развитието на алергии

Бебетата, които са хранени с формула на основата на краве мляко или соево са склонни да проявяват алергични реакции, отколкото кърмените бебета.
Учените смятат, че имунните фактори или така наречените IgA антитела съдържащи се в коластрата (първото мляко) помагат за предотвратяване на алергични реакции към храни осигурявайки защита на чревния тракт на бебето.

Бебетата, които са хранени с формула, а не кърма не получават този слой на защита, така че те са по-уязвими към възпаления, алергии и други евентуални здравословни проблеми.

Кърменето може да предпази детето от затлъстяване

Американската академия по педиатрия препоръчва кърменето като начин за намаляване на риска от наднормено тегло или затлъстяване на детето. Един анализ на 17 проучвания, публикувани в американското списание по епидемиология показва, че кърменето намалява риска от наднормено тегло като тийнейджър или възрастен. Най-силният ефект е при деца, които са били предимно кърмени.

Експерти смятат, че кърменето може да се отрази по-късно в наддаването на тегло по няколко причини:

  • Кърмата съдържа по-малко инсулин, отколкото формула. (Инсулинът стимулира създаването на мазнини.)
  • Кърмените бебета имат повече лептин в тяхната система, хормон, който учените смятат, играе роля в регулирането на апетита и мазнини.
  • В сравнение с кърмените бебета, изкуствено хранените бебета наддават на тегло по-бързо през първите седмици от живота си. Това бързо наддаване на тегло е свързано с по-късно затлъстяване.

 

Кърменето може да намали нивото на стреса и риска от следродилна депресия

Според проведено изследване много жени са заявили, че се чувстват спокойни, докато кърмят. Това е, така защото кърменето води до освобождаване на хормона окситоцин. Многобройни проучвания при животни и хора са открили, че окситоцинът засилва чувството за грижовност и релаксация. От друга страна окситоцинът отделян докато бебето суче също помага за свиване на матката след раждането, което води и до по-малко кървене.

Кърменето може да намали риска от някои видове рак

Многобройни проучвания са установили, че колкото по-дълго жените кърмят, толкова повече те са защитени срещу рак на гърдата и рак на яйчниците. Смята се, че за защита от рак на гърдата най-голямо значение има кърменето в продължение на най-малко една година.

Виж още различни пози на кърмене

No Comments Yet.

Leave a comment