Захранване на бебето

По този въпрос изчетох доста информация, като се започне от книгите издадени в годината когато аз съм се родила, до по съвременни издания и списания. Това което разбрах е че има различни гледни токи относно това кога трябва да се даде първата храна различна от мляко и каква да бъде тя. Разбира се всяка майка решава как ще процедира със своето бебе, но смятам че нейният избор трябва да бъде информиран. В настоящия пост ще представя най-важните моменти по темата.

Най-добре при започване на захранването да си направите дневник за храните които давате на бебето, с цел да следите за евентуални нежелани алергични реакции към определени храни.

Кога трябва да се захрани бебето?

И тук има различни гледни точки, но едно е сигурно че захранването не трябва да започва преди 4-ия месец, защото храносмилателната система на детето не е достатъчно добре развита. Ако трябва да обобщя това което прочетох по въпроса, бебето може да се захрани между 4-6 месец. Захранването може да започне 1-2 седмици по-рано при бебета на изкуствено или смесено хранене. При кърмените бебета от 5,5, - 6 месец.

Рискове от захранване преди 4-ия месец

Захранване преди навършени 4 месеца повишава риска от алергии, хранителни инфекции, прехранване, затлъстяване, диабет и др. В тази връзка искам да споделя, че по форумите съм срещала много майки които са започнали още от втория месец. Не знам за къде бързат, но не си дават сметка какво причиняват на детето си. Първо, че с новата храна в толкова ранна възраст могат да предизвикат отново колики, второ негативните реакции не се отразяват веднага, а в пубертета. Най-често тогава децата развиват алергии, които са следствие от ранно и неправилно захранване.

 

За захранване се счита заместването на едно млечно хранене с по-гъсти храни. Даването на плодови сокове и пюрета не се смята за захранване. Захранването зависи до голяма степен от това дали детето изпитва удоволствие от новата храна.

С какво да започна?

В повечето европейски страни кашите са първата захранваща храна, докато у нас това са млечно-зеленчуковите пюрета. Кашите са подходящи за захранване на деца с дефицит на теглото или стомашно-чревни проблеми. Най-често се препоръчва захранването да започне с оризова каша, която е безглутенова.

Не бива да забравяме, че кърмата или адаптираното мляко остава основна храна на бебето през първата 1 година.

Кашите за бебета от 4 до 6 месеца не съдържат глутен. Глутенът е белтък, който е опасен за бебето в тази възраст, тъй като може да предизвика развитие на тежки автоимунни заболявания. Кашите съдържащи глутен са пшеничената, овесената и ечемичената, както и млечните каши. Продават се и хипоалергенни каши за деца с алергии или такива с атопични заболявания. Тези каши не съдържат краве мляко, цитрусови плодове, ядки и други алергезиращи продукти.

 

Бебешки пюрета

На пазара се предлага разнообразие от плодови пюрета, зеленчукови, млечно-зеленчукови, месни и рибни бебешки пюрета и др.  Те имат своите предимства пред домашно приготвените. При производството им се използват висококачествени, екологично чисти продукти, растителни мазнини, някои са обогатени с витамини, желязо, калций, йод и др. Какви пюрета ще изберете да давате, дали от готовите или домашно приготвени е избор не само на майката, но и предпочитание на детето. Ето и няколко интересни сайта с рецепти за бебешки пюрета и други ястия детска кухня - БонАпети и рецепти за супи. детска кухня за деца между 1 и 3 години

Много ми хареса едно правило което прочетох в списание Моето бебе и то е „че детето трябва да иска да яде тази храна, която му давате – да я яде с удоволствие и апетит”. Най-травмиращия спомен от моето детство е как ме караха да ям насила, обикновено с много рев от моя страна. Смятам, че в следствие на това мразех да се храня и храната ми се струваше безвкусна до 17-18 годишнината ми. Моето дете също не започна да се храни по схемите описани в книгите, но тъй като това са първите й стъпки към свикване с новата за нея храна, за да не създам негативно отношение, просто не я насилвам. Аз започнах да я захранвам от 5,5 и до 8 месец нямаме заместено хранене. Така че сме предимно на кърмене. В един момент към края на 8 месец разбра, че млякото не е достатъчно и започна да хапва доброволно. Обича да ядем заедно, тоест когато сядам да се храня аз, тогава и тя иска да яде. Децата са абсолютно индивидуални дори и в това отношение. Просто трябва да следваме техния ритъм.

/Използвани материали "Хранене на детето от раждането до 1 година", сп.МедИнфо, сп.Моето бебе/

1 Response

  1. geminni
    www.mama112.com - страхотен материал за храненето и захранването.Аз предпочитам кашите на Ордеса :)

Leave a comment