Ползване на неплатен отпуск през 3-та година след майчинство

През 3-тата година можеш да ползваш неплатен отпуск от 6-месеца за отглеждане на дете до 8-годишна възраст ( чл. 167а ал.1 ) и редовен платен отпуск.

Условия и права за ползване на неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8 год възраст:

  • Всеки един от родителите  има право на  6 месеца неплатен отпуск, ако двамата  работят по трудово правоотношение, детето не е настанено в детско заведение, имате сключен брак и сте едно домакинство. (чл.167а ал.1)
  • Неплатения отпуск от 6 месеца не можа да се ползва по едно и също време от двамата родители
  • Неплатения отпуск от 6 месеца трябва да се използва до навършване на детето на 8 години, след което се губи.

Ако сте родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето имате право на 12 месеца неплатен отпуск когато:

  •  не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
  • другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
  • другият родител е починал.

Неплатеният отпуск:

  • Се зачита за трудов стаж.
  • Може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
  • Изисква разрешение от работодателя и уведомление за ползване най-малко 10 работни дни предварително.
  • По време на този отпуск се дължат само здравни осигуровки, които са за сметка на работодателя. В случай, че по време на неплатения отпуск се разболеете отпускът може да се прекъсне и използва болничния.

73 Responses

  1. жени
    здравейте интересувам се след навършване на 2 години майчинство задължително ли е да се ползва платения отпуск или мога да ползвам неплатен 6 месеца и след това да напусна и да ми бъде изплатена платената натрупана отпуска
  2. Първо трябва да си ползваш платения отпуск.
  3. Borislava
    Искам да попитам мога ли по време на ползване на платената отпуска след приключване на 2 години майчинство да ползвам болнични, плаща ли се той и с него прекратява ли се отпуската. А след това може ли да се продължи отпуската.
  4. Hristina Hristiva
    Въпросът ми е имам ли право на неплатен отпуск по майчинство и да работя на друго мяст с договор. Благодаря предварително!
  5. Здравей Борислава, от въпросът ти разбирам, че след изтичане на майчинството си се върнала на работа, като в момента си в платен отпуск и искаш да ползваш болничен. Ако ситуацията е такава можеш да си прекъснеш платената отпуска поради болничен. Имай предвид обаче, че парите от болничните се превеждат от НОИ и се бавят близо месец. Остатъкът от отпуска се ползва допълнително по съгласие между теб и работодателя.
  6. Здравей Христина, не уточняваш коя година си в майчинство. Можеш да работиш на втори трудов договор, стига в основния трудов договор да няма забрана за това. Редно е да информираш обаче втория работодател. Все пак се обади в Инспекцията по труда, където консултациите са безплатни и попитай за твоя казус.
  7. Borislava
    Здравейте Даниела, пак ви пише Борислава :-). Искам да попитам, тъй като сега вече ми изтича платеният отпуск и от 2 януари 2013г. смятам да си пусна неплатеният отпуск за гледане на дете до 8г. - шесте месеца, мога ли по време на него да ползвам болнични,и след това пак да продължавам отпуската си. А след като приключи неплатената отпуска полага ли ми се да ползвам 30 дни неплатен отпуск за тази година (и предходните в които съм била в майчинство или те се губят). Идеята ми е че понеже се пада да се върна на работа на 2 юли 2013г., а малката ще тръгне на градина чак септември да си удължа дните отпуск... И към юли 2013г. право на колко дни платен отпуск за годината ще имам, считайки първите 6 месеца, в които съм била в неплатен отпуск.
  8. Здравей Борислава, имаш право да ползваш болничен по време на неплатен отпуск, като за него се изплаща парично обезщетение. Повече за твоя казус можеш да прочетеш на страницата на <a href="http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/969-faqbenefits3" rel="nofollow">НОИ</a> Имай предвид обаче, че има ограничения в болничните, които мога да ти издават. БОЛНИЧЕН ЛИСТ ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛЕН ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО В ДОМА, КАКТО И ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНО ДЕТЕ..., се издава: 1. от лекуващия лекар – еднолично до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания; 2. От ЛКК – до 30 дни наведнъж, но за не повече от 6 месеца, а след 6-ия месец – след решение на ТЕЛК. (2) Болничните листове по ал.1 се издават от лечебните заведения, в които се осъществяват лечението и наблюдението на болния. Платената отпуска не ти се губи, но все пак го съгласувай с вашия счетоводител или ТРЗ. Иначе можеш да ползваш неплатената отпуска преди платената.
  9. Диана
    Здравейте! Искам да ви попитам следното: На 21 юли 2013 дъщеря ми навършва 2 г. Предполагам,че от 1 август ще е на ясла. Аз имам платен отпуск до 21 октомври. Въпроса ми е, по какъв начин мога да ползвам третата година неплатен отпуск (6+5 месеца доколкото знам за двамата родители)? Разрешава ли се ползването на този отпуск ако детето ходи на ясла? Искам да изпозлвам третата година за да запиша допълнителна квалификация, а не че ме мързи да работя :-) Всичко добро!
  10. Деница
    Здравейте , на 05.02.2013 г дъщеря ми навършва 2 г. От работата ми се обадиха и ми казаха,че на моето място има друга жена и са решили да оставят нея.Заявих,че искам да ползвам 6 месеца неплатен отпуск и след това платения ... а те ми отговориха че ще ми дадат неплатения отпуск само ако работодателя разреши .Какви права имаме като майки и не ни ли се полага законово неплатения отпуск , без разрешението им ?
  11. Теодора
    Здравейте, Даниела! Какви документи са нужни за ползване на 6-месечен неплатен отпуск за отглеждане на дете след изтичане на втората година от майчинството? Благодаря!
  12. Ангелина
    Здравейте,нищо не казвате за 3 година ако майчинството е прехвърлено на бабата,тя може ли да ползва този неплатен отпуск?Благодаря
  13. Здравей Ангелина, бабата трябва да работи на трудов дуговор, за да й се прехвърли майчинството. Но не може да ползва неплатен отпуск по време на него.
  14. Iva
    Здравейте! Във връзка със статията за ползване на неплатен отпуск - по 6 месеца от майката и бащата имам въпрос. Чух, че отскоро имало изменения в законодателството, съгласно които майката можела да ползва всичко отпуски, полагащи се на бащата. Вярно ли е това, и ако е така, може ли майката да ползва не 6 месеца, а цели 12 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години?
  15. Здравей Ива, действително от миналата година има промяна и майката може да ползва 5месеца от неплатения отпуск на бащата или общо 11 месеца за нея.
  16. Бойка
    Здравейте На 15.03.2013 г. детето ми навърши две години. Може ли да ми обясните сега имам ли право на тези 11 месеца неплатен отпуск, които се полагат на мен и таткото, защото той няма право да ползва неплатен -има ЕООД, а след това да ползвам и платения си отпуск? Благодаря Ви предварително.
  17. Нямам представа за вашия случай, обадете се в Инспекцията по труда да попитате!
  18. иванова
    Здравейте, искам да попитам следното. Двете години майчинство ми изтичат на 1.юни 2013 г. Преди да забременея бях назначена на временен трудов договор. При това положение имам ли право да ползвам, и в какъв размер ако е така ,платен отпуск за двете години майчинство и мога ли да ползвам неплатен отпуск за третата година на детето? Благодаря!
  19. Временият договор трябва да е преминал в безсрочен. Ако си имаш трудов договор и си в майченство в момента, след връщането на работа имаш право да ползваш натрупаната отпуска през двете година. В рамките на 1 година този отпуск е 20 дни.
  20. iliana
    Здравейте,моят проблем е такъв-майчинството ми свърши на 02.04.2013.пуснаха ми натрупания платен отпуск и сега съм в неплатен отпуск.работодателят ми иска да ме уволнява и затова си пускам неплатен отпуск до навършване на 3 год.на малката.дотогава ще натрупам 10 год.трудов стаж.обаче проблема е дали неплатения отпуск ще ми го признаят от НОИ-то за обезщетението от Бюрото по труда
  21. Здравей Илиана, неплатеният отпуск за майчинство се счита за трудов стаж. /Чл.167а от КТ/
  22. Anna
    Здравейте. Искам да попитам нещо за 3-тата година майчинство. Задължително ли е първо да си пускам платения и натрупан отпуск или първо може да си пусна 3 месеца от неплатения. Защото ако си пусна първо платения отпуск през това време детето ще го приемат в ясла, респективно няма да мога след това да си пусна няколко месеца неплатен отпуск, тъй като ми се иска да го гледам до 3г. и направо на детска градина да тръгне. Но просто няма да ми стигнат едни 3 месеца....... Какво може да се направи в този случай?
  23. петя
    Здравейте.Искам да попитам дали при ползване на неплатен отпуск при отглеждане на дете след 2 г.възраст,детето може да посещава ясла.Ако НЕ защо.И какви може да са последствията.Благодаря предварително
  24. Месалина
    Здравейте,сега ползвам неплатено майчинство,детето ми е на 2,5 год,искам да го гледам до 3 години,но без да ползвам платеният си отпуск.Интересува ме тези 6 месеца до навършване на 3 год мога ли да ги ползвам и които се полагат на бащата ако той не е назначен на трудов договор в България,работи но в чужбина и така дали му се полагат тези 6 месеца и ако не какъв е варианта да гледам детето до 3 години без ползването на платен отпуск.Благодаря!
  25. Ирена
    Здравейте!Въпросът ми е следният: Може ли съпругът ми да ползва неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8год. за едното ни дете, докато аз ползвам същия такъв отпуск за другото ни дете? Другият ми въпрос: Може ли съпругът ми да ползва неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 гог. докато аз ползвам платен годишен отпуск /натрупания по време на майчинство/? Благодаря!
  26. Полина
    Здравейте! Имам два въпроса: 1. При изтичане на неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8 години, още през третата му година, има ли други варианти за отглеждане на детето вкъщи от майката и запазване на работното място, ако не е прието на детска градина? 2. При използване на неплатения отпуск, и влизане в ново майчинство, при изчисляване на новите майчински какъв доход се ползва - доходът от преди излизането по майчинство или последната година, през която майката реално няма доходи, тъй като е в неплатен отпуск?
  27. Здравей Полина, По въпрос 1, по закон майка с дете до 3 години е с протекции при съкращения. Няма варианти майката да си гледа детето в къщи, ако не е прието на детска градина, освен частна детска градина, баби и дядовци или жени, които да се грижат за детето срещу заплащане, за да можеш да ходиш на работа. По въпрос 2 взима се предвид осигурителния доход за 24 месеца назад преди датата на излизане в отпуск при втора бременност.
  28. Здравей Ирена, Неплатеният отпуск по чл. 167а от КТ за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст се ползва, след като детето навърши 2 години. За първият въпрос не мога да отговоря. Във втория случай не би трябвало да има проблем да ползвате неплатен и платен отпуск еднорвемено.
  29. Здравей Петя, не можеш да ползваш неплатен отпуск, когато детето ти ходи на ясла. Това е регламентирано в процедурата за ползване на неплатения отпуск по чл. 167а от КТ. Все пак това е неплатен отпуск на майката за отглеждане на дете, предполага се че през това време детето не ходи на ясла.
  30. Рени
    Здравейте!Синът ми навършва две годинки на 11.01.2014г,но аз искам да остана да го гледам до 3 година...Кога трябва да уведомя работодателя за това,първо натрупалата се платена отпуска ли ще трябва да ползвам и тогава неплатената ли?И правилно ли съм разбрала,че имам право на болничен по време на неплатената отпуска,като по този начин тя се удължава и в този случай на работодателя ли се предстявя болничния лист? Благодаря!
  31. Рени
    А и още нещо:)Значи тази отпуска за третата година не е пълна година,ами аз имам право на шест месеца и после бащата трябва да ми прехвърли своята ,която е 5 месеца,като пак предварително трябва да се уведоми работодателя,така ли?И ако с бащата нямаме сключен брак,но живеем заедно пак ли са такива правилата:)и може ли работодателя да откаже ,ползването на неплатения отпуск за отглеждане на дете?
  32. Рени, за повече подробности се обърни към Инспекцията по труда. Там са специалисти по тълкуване на законите и знаят отговорите на всеки казус :) Моите познания не са толкова задълбочени.
  33. Десислава
    Здравейте. Бих се радвала да ми отговорите на следния въпрос: В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г възраст по чл 167, планирам втора бременност. В момента, в който изляза болничен как ще се изчислява? (до момента съм ползвала 4мес неплатен отпуск).
  34. Здравей Месалина, след като бащата работа в чужбина не може да ползва тези 6 месеца. Все пак трудовото законодателство, касае договорни отвошения между страните в България.
  35. Жужи
    Здравейте, Бих искала да се консултирам по следния въпрос... В момента ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете от 2 до 8 години. След изтичане на отпуска по майчинство - 2 години, ползвах полагащия ми се платен отпуск и след това полагаемите 6 месеца неплатен отпуск, а в момента ползвам 5 от 6-те месеца на моя съпруг. Но се получи така, че е възможно да съм бременна и искам да разбера дали мога след неплатения отпуск да си пусна директно болнични и да не се връщам на работа, тъй като работата ми е доста натоварена... Колко месеца болнични мога да ползвам като изключваме 45 дневния болничен преди термин?
  36. Даниела
    Здравей Жужи, По принцип лекаря има право да ти издаде болничен за 14 дни, лекар специалист до 30 дни, като от там нататък лекаря трябва да ти даде направление за ЛКК комисия /2-3 лекари/, които ще ти издават всеки месец 30 дневен болничен до момента на излизането ти в 45-дневния отпуск преди термина.
  37. Елица
    Здравейте, Може ли да се ползва неплатения отпуск за гледане на дете, по време на летните месеци, когато не ходи на детска градина?
  38. Лилия
    Мога ли да ползвам неплатен отпуск, след като ми свърши платеният за отглеждане на второто ми дете до 2год възраст? Нямам брак със бащата на децата ми, но живеем в едно домакинство, но със различни адресни регистрации. Също така второто ми дете е прието в ясла и тръгва от 1.10.2014г. Първото ми дете ще бъде ученик в първи клас.
  39. Даниела
    Няма причина да не може.
  40. Даниела
    Здравей Лилия, докато детето не посещава детска ясла можеш да ползваш неплатения си отпуск.
  41. desinka
    Здравей те искам да попитам август ми изтече 2 рата год .от майчинството след това ползвам 45 дни платена отпуска. Въпросът ми е мога ли сега да ползвам болничен и кой трябва да ми го издаде и за колко дена могат да ми дадат .
  42. Даниела
    Здравей Деси, стига да имаш основание да ползваш болничен, да можеш. Издава се от личния лекар или педиатъра на детето, ако то е болно в момента.
  43. Десита
    Здравейте, Искам да попитам за неплатения отпуск: С бащата на детето ми нямаме брак и не се водим на един адрес по лична карта. Той не работи на трудов договор. Та въпроса ми е: аз мога ли да ползвам освен моите 6 месеца и неговите при положение, че той не е на трудов договор?? Благодаря ви предварително за информацията :)
  44. Даниела
    Здравей Деси, баща трябва да бъде на трудов договор.
  45. Силвия
    Здравейте, в момента ползвам 5те месеца от неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8 год. Всички други отпуски вече съм ги ползвала.Живеем в Румъния. Имам възможност да започна работа на трудов договор тук. Трябва ли да напусна предишната си работа, осигуровките, които ще ми правят тук ще важат ли в България, стажът от тук ще важи ли в България? Предварително благодаря!
  46. Даниела
    След като живееш в друга страна и ще работиш там означава, че започваш да трупаш трудов стаж в Румъния и в сила са техните закони. Няма как да работиш в друга страна, а да ти се трупа стаж в България след като не си плащаш данъците в България за положения труд. Същото важи и да майчинството.
  47. Даниела
    Не, стажа тече и се зачита в държавата в която е сключен договора и плащаш данъци.
  48. Галя
    Здравейте, Даниела - бих искала да попитам имам ли право на 6 месечен неплатен отпуск по чл.167а, при положение, че детето (на 2г) е настанено в частна детска ясла (не е на пълна държавна издръжка). Имам съгласието на работодателя си за ползването на отпуска, при условие че не влизаме в противоречие със закона. Благодаря Ви!
  49. Даниела
    Здравей Галя, независимо, че детето ходи на детска ясла имаш право да ползваш неплатен отпуск по чл.167а
  50. Даниела
    Няма основание да не може.

Leave a comment