Ползване на неплатен отпуск през 3-та година след майчинство

През 3-тата година можеш да ползваш неплатен отпуск от 6-месеца за отглеждане на дете до 8-годишна възраст ( чл. 167а ал.1 ) и редовен платен отпуск.

Условия и права за ползване на неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8 год възраст:

  • Всеки един от родителите  има право на  6 месеца неплатен отпуск, ако двамата  работят по трудово правоотношение, детето не е настанено в детско заведение, имате сключен брак и сте едно домакинство. (чл.167а ал.1)
  • Неплатения отпуск от 6 месеца не можа да се ползва по едно и също време от двамата родители
  • Неплатения отпуск от 6 месеца трябва да се използва до навършване на детето на 8 години, след което се губи.

Ако сте родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето имате право на 12 месеца неплатен отпуск когато:

  •  не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
  • другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
  • другият родител е починал.

Неплатеният отпуск:

  • Се зачита за трудов стаж.
  • Може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
  • Изисква разрешение от работодателя и уведомление за ползване най-малко 10 работни дни предварително.
  • По време на този отпуск се дължат само здравни осигуровки, които са за сметка на работодателя. В случай, че по време на неплатения отпуск се разболеете отпускът може да се прекъсне и използва болничния.

73 Responses

  1. вероника
    Здравейте, Искам да попитам мога ли да ползвам неплатеният опуск полагащ се на бащата на детето,ако нямаме сключен граждански брак но сме едно домакиство и живеем заедно?
  2. Деница
    Здравейте, детето е на 3 години и аз съм ползвала част от отпуска по чл. 167. В момента детето посещава ясла и престой кандидатстване за детска градина. В този интервал от няколко месеца мога ли да си използвам остатъка от отпуската по чл. 167?
  3. Няма пречка да си ползваш отпуската.
  4. Здравейте, по време на въпросният неплатен отпуск детето може ли да посещава ясла или под настанено в детско заведение се има предвид точно ясла и детска градина? Благодаря!
  5. Все пак това е отпуск дори и неплатен да отглеждане на дете, така че не би трябвало да посещава детска ясла.
  6. Здравейте, по време на неплатения отпуск майката е с втора бременост. Нужно ли е да се върне на работа, за да ползва болничен или не.
  7. Здравей Албена, за да ползва болничен за бременност не трябва да се връща на работа, просто се прекратява неплатения отпуск.
  8. Здравейте Даниела! Пуснах молба за неплатен отпуск за 5 месеца, които „взех“ от съпруга ми ( моят вече използвах ), но междувременно се оперирах и в момента съм в болничен, въпросът ми е : мога ли да прекъсна неплатеният отпуск, за да се върна по - рано на работа? Благодаря Ви!
  9. Можеш да си прекъснеш отпуската и да си ползваш болничния, а когато решиш да прекратиш и отпуската и да се върнеш на работа. Разбира се трябва да уведомиш предварително за това работодателя.
  10. Здравейте, Имам две деца-едното ще навърщи 8год.м.октомври ,ученик е и в момента е ваканция Другото ми дете посещава детска ясла на 2г.2 мес. е .Яслата няма да работи месец юли.,но и дори когато работи ние ходим 5 дни и после по 10 се лекуваме. Сега изтича платеният ми отпуск. Мога ли да използвам неплатен.-първо за голямото дете ,докато е ваканция-15,09 ,а след това ако малкото ни дете продължава да посещава ясла по няколко дни в месеца ,за да ползвам неплатен оптуск за него трябва да го отпиша от ясла,защото всички знаем ,че никой работодател не желае служител в постоянни болнични. Благодаря !
  11. Можеш да ползваш неплатената отпуска при одобрение от работодатея обаче. Зависи какво работиш, но съгласи се че ако ти си работодател няма да искаш да държиш на работа хора, които вечно ги няма. Ако работодателя е ОК ще ти разреши неплатената отпуска. Просто говори с него.
  12. Здравейте, мога ли да ползвам 5-те месеца, които се полагат на бащата за третата година от майчинството, ако той е самоосигуряващ се?
  13. Здравей Лили, не съм запозната в детайли, но мисля че има значение периода на самоосигуряване, който трябва да е минимум 1 година.
  14. Здравейте, може ли да се ползват 5месеца от таткото при условие че нямаме брак и не живеем на един адрес по лични карти? Таткото е на постоянен трудов договор. Благодаря..
  15. Здравейте, в момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г, като съм бременна в края на 4-ти месец. Детето ми тръгва на детска градина, заради което трябва да си прекратя отпуската, въпросът ми е, мога ли да изляза в болничен, ако да, трябва ли да подам заявление за прекратяване на неплатения отпуск и трябва ли да имам отработен ден?
  16. Здравейте!Детето ми е на 2.3г,приета е в ясла.Интересува ме,колко време мога да остана в неплатения отпуск,след като тя тръгне?В смисъл,че искам да съм вкъщи,докато свикне:)?
  17. Здравей Нели, всеки родител има право на 6 месеца неплатен отпуск.
  18. Задължително условия е да имате сключен брак.
  19. Здравей Вики, Да, трябва да подадеш заявление за прекратяване на неплатения отпуск и да представиш болничния.
  20. Abi
    Здравейте ! Военнослужеща съм – в майчинство “Въпросът ми е следния : Имам ли право на неплатено майчинство през третата година и мога ли да го ползвам ? Ако може да го ползвам необходимо ли е да имам определен трудов стаж ? До момента трудовия ми стаж като военнослужеща е 7 години и 9 месеца .
  21. Здравей Аби, При разрешение от работодателя можеш да ползваш този отпуск. Имаш достатъчно трудов стаж.
  22. Здравейте искам да попитам какво става ако ползвам прехвърлените от другия родител 5 м неплатен отпуск за отглеждане на дете до осем години и неговият трудов договор се прекрати.
  23. Здравейте.Искам да попитам мога ли да ползвам неплатеният отпуск полагащ се на бащата на детето .Ако нямаме сключен граждански брак но сме едно заедно домакинство и не живеем на един адрес по лични карти.

Leave a comment