Еднократна помощ при раждане

Процедурата за получаване на еднократна помощ при раждане на дете е следната: От социалната служба трябва да вземете бланка молба декларация в която се попълват данните на двамата родители и съответно се подписва от двамата. От общината ви трябва бланка Декларация за родствени връзки – попълва се от майката и на база на нея общината издава Удостоверение. Документите, които се подават в социалната служба са:

  • молба декларация
  • удостоверението за родствени връзки
  • оригиналния акт за раждане на детето и представяне на личните карти на двамата родители.
  • удостоверение от банката за сметката на която ще се преведат парите

Документите се обработват в рамките на един месец, през което време акта на раждане на детето остава при тях. Така, че е добре да си направите копие на акта за раждане в случай, че ви потрябва. Ако документите се внесат последните дни от месеца както направих аз, тогава ви изплащат парите  след 15 число на следващия месец. Еднократната помощ е в размер на 250лв за първо дете и това че сте я получили се вписва на гърба на акта за раждане. Затова не ламинирайте акта преди да сте си получили парите, в противен случай има вероятност да ви откажат. Еднократната помощ за дете може да се получи в рамките на 3 години от раждането на детето.
Еднократна помощ за раждане на второ дете е 600лв, а за трето и всяко следващо 200лв

Ако намирате тази информация за полезна можете да я харесата или споделите с бутоните по-долу.

20 Responses

  1. irina
    имам следният въпрос: развеждам се от 2 год.и в момента сам бремена в 9месец,с второто си дете,но от приятелят си с които живеем на насемеини начала. За голямата ми дъщеря още не са определени родителските права,а това ще стане далго след като съм родила. Въпросът ми е след като 1-вото и 2-рото от децата ми са от различни бащи,нали имам право на еднократна помощ за второ дете,и какви докоменти в моя слу4ай ми трябват за да получа тези пари. Благодаря Ви
  2. имамбебе
    Здравей Ирина, еднократната помощ за раждане се получава независимо от семейното положение. Това е парична помощ за майката. За второ дете тя е в размер на 600лв. Условието е детето да е живородено и да не е оставено за отглеждане в специализирана институция. За да си получиш помощта е необходимо да подадеш молба-декларация по образец в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния ти адрес. Като към нея се прилагат: 1. оригинално удостоверение за раждане на детето; 2. в твоя случай и копия от удостоверенията за раждане на всички деца; 3. Декларация за родствени връзки 4. личните карти на двамата родители.
  3. Елена
    Загубих оригинала на акта си за раждане, извадих дубликат, но от общината ми казаха, че така е много вероятно да ми откажат еднократната помощ за първо дете. Вярно ли е?
  4. Здравей Елена, предполагам че има начин да се провери че еднократната помощ за раждане не ти е изплатена. Така, че независимо дубликата не би трябвало да ти откажат. Просто настоявай да проверят в системата, че такава сума не ти е изплатена. В крайна сметка не могат да те лишат от тези пари, защото ти се полагат по закон. Става дума за акта на раждане на детето, защото от въпроса ти оставам с впечатление, че говориш за твоя акт за раждане?
  5. Krasimira
    Maichinstvoto mi svarshva na 4.01.2013 Firmata, v koqto raboteh falira prez noemvri 2011g i na neino mqsto otvoriha druga. Rabotodatelq me prehvarli v neq. Na kakva otpuska imam pravo pri polojenie, che ne sam si vzela otpuskata i za 2010g
  6. Не би трябвало да губиш тази отпуска, но все пак се консултирай с Инспекцията по труда.
  7. Илияна
    Здравейте искам да попитам на всички ли се полага тази помощ независимо на колко се осигуряваш? Предварително Благодаря за отговора.
  8. Всяка майка има право по закон на еднократна помощ за раждане, независимо от дохода. За второ дете е 600лв
  9. Виктория
    Здравейте, В момента работя на срочен трудов договор, който изтича на 30.06.2013г., а датата на термина ми е 30.09.2013г. Имам 10 години общ трудов стаж. Въпросът ми е:Ще имам ли право на 2 години майчинство и какво ще бъде обезщетението и как стои въпросът с 45 дневният болничен преди датата на термина. Какво бихте ме посъветвали за периода 30.06.2013-30.09.2013г. през който няма да имам трудови правоотношения. Благодаря!
  10. След изтичане на срочния договор, мисля че можеш да се регистрираш в Бюрото по труда. Моят съвет е да се консултираш с инспекцията по труда за твоя казус или в odit.info, където се включват специалисти с практически опит по темата.
  11. Искам да попитам, скоро родих и подадох документи за детски и майчински. Дадоха ми отговор, че детето получава от дата 01.07.2016, а детето е родено на 05.07.2016г. Това означава ли че август месец ще взема за двата месеца майчински и детски.
  12. Трябва и удостоверение от банката за сметката на която ще се преведат парите!Днес два часа чаках и ме върнаха заради тая тъпня!
  13. Благодаря Владимир, добавих това в статията.
  14. В тези родствени връзки, ще напишат ли първото дете или трябва и неговия акт да раждане да се занесе заедно с на второто? Свидетелство за сключен граждански брак играе ли по някакъв начин или декларацията за родствени връзки съдържа тази информация?
  15. Първото ми дете почина,сега чакам второ.Каква еднократна помощ ми се полага-като за първо или като за второ?
  16. Здравей Емилия, съгласно чл. 6, ал. 2 от Закона за семейни помощи за деца майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете.
  17. Здравейте, когато детето е родено в чужбина имам ли право на тази еднократна помощ? Регестрирано е в общината в България и има български акт за раждане,но е родено в чужбина.
  18. Как да разбера дали съм одобрена за еднократна помощ.
  19. Еднократната помощ се полага по закон, което означава че си одобрена
  20. Здравейте! Аз съм от един град, а приятеля ми от друг. В случая ще раждам в неговия. Мога ли да получа еднократната помощ в неговия град?

Leave a comment