Articles Comments

Имам бебе | Споделено от опит » Майчинство » Еднократна помощ при раждане

Еднократна помощ при раждане

Последният ден на месец юни ходих до Социални грижи „Красно село”, за да разбера каква е процедурата за получаване на еднократната помощ при раждане на дете. Държа да отбележа, че останах приятно изненадана от любезното отношение на служителките. От социалната служба, която се намира до община „Красно село”, взех бланка молба декларация (попълват се данните на двамата родители и съответно се подписва от двамата). От общината получих бланка Декларация за родствени връзки – попълва се от майката и на база на нея общината издава Удостоверение. Документите, които се подават в социалната служба са:

 • молба декларация
 • удостоверението за родствени връзки
 • оригиналния акт за раждане на детето и представяне на личните карти на двамата родители.

Документите се обработват в рамките на един месец, през което време акта на раждане на детето остава при тях. Така, че е добре да си направите копие на акта за раждане в случай, че ви потрябва. Ако документите се внесат последните дни от месеца както направих аз, тогава ви изплащат парите  след 15 число на следващия месец. Еднократната помощ е в размер на 250лв за първо дете и това че сте я получили се вписва на гърба на акта за раждане. Затова не ламинирайте акта преди да сте си получили парите, в противен случай има вероятност да ви откажат. Еднократната помощ за дете може да се получи в рамките на 3 години от раждането на детето.
Еднократна помощ за раждане на второ дете е 600лв, а за трето и всяко следващо 200лв

Filed under: Майчинство · Tags:

10 Responses to "Еднократна помощ при раждане"

 1. irina казва:

  имам следният въпрос: развеждам се от 2 год.и в момента сам бремена в 9месец,с второто си дете,но от приятелят си с които живеем на насемеини начала. За голямата ми дъщеря още не са определени родителските права,а това ще стане далго след като съм родила. Въпросът ми е след като 1-вото и 2-рото от децата ми са от различни бащи,нали имам право на еднократна помощ за второ дете,и какви докоменти в моя слу4ай ми трябват за да получа тези пари. Благодаря Ви

 2. имамбебе казва:

  Здравей Ирина, еднократната помощ за раждане се получава независимо от семейното положение. Това е парична помощ за майката. За второ дете тя е в размер на 600лв. Условието е детето да е живородено и да не е оставено за отглеждане в специализирана институция. За да си получиш помощта е необходимо да подадеш молба-декларация по образец в дирекция “Социално подпомагане” по постоянния ти адрес. Като към нея се прилагат:
  1. оригинално удостоверение за раждане на детето;
  2. в твоя случай и копия от удостоверенията за раждане на всички деца;
  3. Декларация за родствени връзки
  4. личните карти на двамата родители.

 3. Елена казва:

  Загубих оригинала на акта си за раждане, извадих дубликат, но от общината ми казаха, че така е много вероятно да ми откажат еднократната помощ за първо дете. Вярно ли е?

 4. Даниела казва:

  Здравей Елена, предполагам че има начин да се провери че еднократната помощ за раждане не ти е изплатена. Така, че независимо дубликата не би трябвало да ти откажат. Просто настоявай да проверят в системата, че такава сума не ти е изплатена. В крайна сметка не могат да те лишат от тези пари, защото ти се полагат по закон. Става дума за акта на раждане на детето, защото от въпроса ти оставам с впечатление, че говориш за твоя акт за раждане?

 5. Krasimira казва:

  Maichinstvoto mi svarshva na 4.01.2013 Firmata, v koqto raboteh falira prez noemvri 2011g i na neino mqsto otvoriha druga. Rabotodatelq me prehvarli v neq. Na kakva otpuska imam pravo pri polojenie, che ne sam si vzela otpuskata i za 2010g

 6. Даниела казва:

  Не би трябвало да губиш тази отпуска, но все пак се консултирай с Инспекцията по труда.

 7. Илияна казва:

  Здравейте искам да попитам на всички ли се полага тази помощ независимо на колко се осигуряваш? Предварително Благодаря за отговора.

 8. Даниела казва:

  Всяка майка има право по закон на еднократна помощ за раждане, независимо от дохода. За второ дете е 600лв

 9. Виктория казва:

  Здравейте,
  В момента работя на срочен трудов договор, който изтича на 30.06.2013г., а датата на термина ми е 30.09.2013г. Имам 10 години общ трудов стаж. Въпросът ми е:Ще имам ли право на 2 години майчинство и какво ще бъде обезщетението и как стои въпросът с 45 дневният болничен преди датата на термина. Какво бихте ме посъветвали за периода 30.06.2013-30.09.2013г. през който няма да имам трудови правоотношения.
  Благодаря!

 10. Даниела казва:

  След изтичане на срочния договор, мисля че можеш да се регистрираш в Бюрото по труда. Моят съвет е да се консултираш с инспекцията по труда за твоя казус или в odit.info, където се включват специалисти с практически опит по темата.

Leave a Reply

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>