Връщане на работа след майчинство 2016 – ползване на платен отпуск, права при съкращение

След като детето ми навърши година и половина, вече започнах да се замислям дали да не се върна на работа. Оказа се че не съм напълно запозната с това какво бих могла да направя, ако се случи да ме съкратят или как и кога трябва да ползвам платения отпуск натрупам по време на майчинството.  Направих своето проучване и смятам ще бъде полезно за всички майки на които им предстои връщане на работа.

При прекратяване на майчинството след 1-та година имате две възможности:

Обърнете внимание, че става дума за два различни вида отпуски. Единият е отпуск за отглеждане на дете до 2 години и ползване на годишен редовен платен отпуск.

1ва ВЪЗМОЖНОСТ:
Прекратяване на майчинство и ползване на платен отпуск за отглеждане на дете до 2 г

 •  Молбата за платен отпуск за отглеждане на дете се подава в писмен вид най-малко 10 работни дни преди изтичане на майчинството.
 •  Не сте длъжни да се връщате на работа, за да може да ползвате платения отпуск. (Чл.167 a(7) от Кодекс на труда)
 • Работодателят разрешава отпуската, а парите се изплащат от НОИ.  Работодателят няма право да откаже ползване на отпуск през втората година за отглеждане на дете.
 • През този период детето не трябва да посещава детска ясла. Все пак затова ползвате и този отпуск, за да гледате детето си.
 • Получаваш пълния размер на обезщетението за отглеждане на малко дете който е 340 лв и се изплаща от НОИ.
 • Попълване на приложение 4 - заявление декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете.

rabota2ра ВЪЗМОЖНОСТ:
Прекратяване на майчинство и ползване на редовен платен годишен отпуск

 • Работодателя може да откаже платения отпуск, но трябва да каже кога може да го ползвате.
 • Детето може да посещава ясла през това време, защото официално вече сте се върнали на работа.
 • Получаваш 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете или 170лв.
 • Можеш да ползваш и неплатения си отпуск от 30 дни (който се зачита за трудо стаж), но с разрешението на работодателя. Няма значение дали ще ползваш първо платения или неплатения отпуск, но и за двата ти трябва съгласието на работодателя.Втората година майчинство ви изтича има вероятност да ви съкратят като се върнете на работа, какво трябва да знаете?
Ако 2-та година от майчинството ви изтича, вече сте имали среща с работодателя и той ви е уведомил, че има вероятност да ви съкратят след като се върнете на работа вашите ПРАВА са следните:

 1. Ако работите на безсрочен трудов договор и сте майка на дете до 3 години се ползвате от закрила при уволнение (чл. 333, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда). Тази закрила се прилага  в случаите когато уволнението е поради закриване на част от предприятието или съкращаване на щата, при намаляване обема на работата, при липса на качества и при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността и дисциплинарно уволнение.  (чл. 328, ал. 1, точки 2, 3,5,11 и последното основание е по чл. 330, ал. 2, т. 6).
 2. За да бъдете съкратена се изисква разрешение от Инспекциатя по труда - съгласно чл.333 ал.1 т.1 от КТ се изразява в забраната за прекратяване на трудовото правоотношение със служителка – майка на 3 годишно дете, ако за прекратяването не е получено предварително разрешение на Инспекцията по труда за всеки отделен случай.

 

ПАРИЧНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ПРИ СЪКРАЩЕНИЕ и оставане без работа

 • Според чл. 222, ал. 1 от КТ при уволнение поради съкращаване в щата, намаляване обема на работа, в размер на брутното ви трудово възнаграждение за времето, през което сте останал без работа, но за не повече от един месец. Ако в този срок Вие постъпите на работа с по-ниско трудово възнаграждение, имате право на разликата за същия срок.

В този случаи работодателят е длъжен да Ви връчи писмено предизвестие, преди да издаде акт за прекратяване на трудовия договор, ако работодателят не го спази, Ви дължи и обезщетение за срока на неспазеното предизвестие.

 • При прекратяване на трудовия договор трябва да ви изплатят натрупаната отпуска за периода по време на майчинството 2 години. (чл. 224 от КТ). Ако не ви изплатят натрупания платен годишен отпуск можете да пуснете жалба в Инспекцията по труда.
 • При възникване на трудовоправни спорове е добре да се обрънете към адвокат и да отстоявате интересите си. Или най-малкото да потърсите безплатна онлайн консултация от адвокати, които предлагат такива.

За съжаление много майки поради незнание или някаква друга причина се съгласяват да напуснат по взаимно съгласие (чл.325, т.1 КТ). Трябва да знаете, че дори тогава имате право на парично обезщетение за безработица което получавате след като се регистрирате в Бюрото по труда в продължение на 4 месеца (% от минималната работна заплата, който се променя всяка година ). В Бюрото по труда трябва да се регистрирате в срок от 7 дни след напускане/освобождаване от работа, за да не си загубите правото на обезщетение.
Бюра по труда в страната към Агенцията по заетостта

 

Ако намирате тази информация за полезна можете да я харесата или споделите с бутоните по-долу

 

177 Responses

 1. по закон са длъжни да ти изплатят натрупаната отпуска, не се изискват специални документи за това.
 2. Актуализацията на заплатата се прави след като се върнеш на работа.
 3. Преназначаването на друга длъжност след майчинство става след подписване на допълнителен анекс. Никой няма право да те премести някъде без твое съгласие, така че внимайвай какво подписваш. Иначе могат да те съкратят поради намален обем на работата. При такава ситуация ти се полага обезщетение за безработица.
 4. Здравейте,след връщане от две годишно майчинство и нов собственик на фирмата, ми предлагат позиции които не ме удовлетворяват и са с изпитателен срок.Предлагат ми съкращение с право на борсата, но без обезщетение, какви са правата ми в този случай и имам ли закрила когато съм в изпитателен срок при евентуално съгласие от моя страна за предлаганите позиции?
 5. imam malko dete na 1god i 7 meseca i sam po mai4instvo na postoqnen dogovor sam v firma koqto e v nesestoqtelnost imam 70dni otpuska kakvo da o4akvam 6te mi se izplati li.4eta kodeksi no ni6to ne razbrah
 6. Здравейте, на 12.09. изтича първата година от майчинството. Желанието ми е да ползвам натрупаната отпуска и да прекратя отношения с работодателя си, защото позицията и отдела, в който работех вече не съществуват, а и като цяло фирмата е без бъдеще. Не желая да пускам втора година майчинство, защото обезщетението от 340 лв няма да ми стигне още повече при наличието на кредит с по висока вноска. Доколкото зная, нямат право да.ме съкратят, защото детето е на 1 година. Т.е. там ще приключа отношение по взаимно съгласие и ще мога да ползвам обезщетение от Борсата 4 месеца. Въпросът ми е, ако започна друга работа и ако нещата не потръгнат, възможно ли е новия работодател да.ме.съкрати и да ползвам опцията Трудова борса но за период, отговарящ на натрупания ми стаж, или 9месеца. Благодаря предварително за отговора.
 7. Здравейте, И аз имам един въпрос, след приключване на майчинство с второто ми дете си смених работата, но след месец работа ми съобщиха, че предстоят съкращения и аз сигурно ще бъда съкратена. При това положение, ще имам ли право да се регистрирам на борсата, като се има на предвид, че последните четири години съм била в майчинство (двете ми майчинства се застъпиха). Благодаря предварително.
 8. Здравейте, в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до две години, след като изтече ми предстои връщане на работа, но работодателя ми е закрил обекта в софия и има останал във варна. Аз не мога да се върна в софия, а за варна е невъзможно, аз живея в софия. Работодатяля ми иска да приключим отношения по взаймно съгласие, а аз не. Мога ли да бъд съкратена, за да съм повече време на борса
 9. Здравейте, Бих искала да ви попитам един въпрос. На 04.06.2016 ми изтече 2г майчинство и си използвах цялата платена отпуска, защото искат да ме съкратят. Пуснаха ме месец и половина неплатена и от 01.10.2016 вече искат да ме освободят. Интересува ме по кой член да изисквам съкращение, за да мога да се възползвам от обещетение от работодателя, и след това да мога да се запиша в бюрото по труда? С уважение, Дияна
 10. Здравейте! Искам да попитам следното: В момента все още работя, предстои ми болничен по майчинство. В изпитателен срок съм, но работодателят ми се оказа коректен и ще ме задържи на работа. Въпросът ми е ще ми се натрупа ли годишен отпуск за времето, в което ще бъда в отпуск по майчинство щом съм в изпитателен срок? Има ли вариант да ми бъде отказан след като се върна? Работодателят ми може ли да ме освободи след първата година и при това положение ще взимам ли някакво обезщетение през втората? Знам, че има много време до тогава и имам други неща, за които да мисля, но обичам да съм информирана! Благодаря ви предварително!
 11. Не приемай по взаимно съгласие, трябва да те съкрати.
 12. След връщане от отпуск по майчинство, трябва да те върнат на позицията която си била. Обезщтението на борсата зависи от трудовия стаж при последния работодател, който в това число и майчинството трябва да е повече от година.
 13. Имаш право да се регистрираш на борсата. Майчинството се зачита за трудов стаж.
 14. Много благодаря за бързия отговор! А за периода, в който ще бъда по майчинство ще ми бъде ли натрупан годишен отпуск, при положение, че съм в изпитателен срок?
 15. Здрвавейте! Аз не знам как точно да си формулирам въпроса за да се изразя ясно.Много много ме няма в тези неща...ии да не се изложа много :) На 13.10.2016 децата ми навършват 2г. Въпроса ми е дали още на другия ден може да ми тече отпуската която ми се е натрупала през това време? :)
 16. Здравейте, след първата годинка се връщам на работа. ....колко дни е нужно да работя за да мога да си пусна платената отпуска?
 17. Не е задължително да има отработени дни, за да ползваш платения си отпуск, тоест можеш да си пуснеш директно платен отпуск.
 18. Да може да започне да ти тече отпуската още на следващия ден. Не забравяй да си пуснеш отпуската 10 дни предварително.
 19. Да, по време на майчинство се натрупва отпуск, изпитателния срок няма значение.
 20. Здравейте. Същестували такъв член, в който се споменава, че майка на малко дете има право, да работи с час по-малко? Благодаря.
 21. В момента съм в първия си болничен 45 дни преди термин-договора ми е срочен пада се да изтече когато бебето е горе долу на 1 година....какво трябва да направя за да пилучавам през втората година майченство..но сегашния работодател ще ме освободи.
 22. Здравейте! В момента съм в отпуска за отглеждане на дете до 2 години и искам да я прекратя и да изляза в редовен платен годишен отпуск. Можете ли да ми кажете на каква основа ще се изплаща платения ми отпуск и дали ще ми изплащат 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете? Предварително благодаря!
 23. Здравейте! Детенцето ми тръгва на ясла. Съответно аз трябва да се върна на работа. Въпросът ми е - След като фирмата е обявена в несъстоятелност, фалирала и т.н. , как ще ползвам натрупания, полагащ ми се платен отпуск? Благодаря предварително!
 24. Това важи за майките, които кърмят бебетата си до 8 месечна възраст. В чл. 166, ал. 1 е предвиден отпуск за кърмене и хранене на малко дете. Съгласно посочената разпоредба, работничката или служителката, която сама кърми детето си, има право на платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето по 1 час два пъти дневно или с нейно съгласие по 2 часа наведнъж. За работничка или служителка, която работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа, този отпуск е 1 час дневно. източник: Труд и право http://bit.ly/2dqWZ6U
 25. Обезщетението за майчинство през втората година се изплаща от НОИ, независимо че договора ви изтича.
 26. Платеният годишен отпуск ще се изчислява на база заплата, която сте оплучавали преди излизане в майчинство Ще продължите да получавате 50% от обезщетението, което се изплаща от НОИ.
 27. Здравей Александра, натрупаната отпуска трябва да бъде изплатена. При фалит на фирмата и съкращение, имате право да се регистрирате на трудовата борса и да взимате обезщетение.

Leave a comment