Връщане на работа след майчинство – ползване на платен отпуск, права при съкращение

След като детето ми навърши година и половина, вече започнах да се замислям дали да не се върна на работа. Оказа се че не съм напълно запозната с това какво бих могла да направя, ако се случи да ме съкратят или как и кога трябва да ползвам платения отпуск натрупам по време на майчинството.  Направих своето проучване и смятам ще бъде полезно за всички майки на които им предстои връщане на работа.

Прекратяване на майчинство и ползване на платен отпуск

1. Молбата за платен отпуск се подава в писмен вид най-малко 10 работни дни преди изтичане на майчинството.

2. Не сте длъжни да се връщате на работа, за да може да ползвате платения отпуск. (Чл.167 (7) от Кодекс на труда)

3. Работодателят има право да откаже ползването на отпуска.

3. Парите които ще получавате са на база заплатата на която са ви осигурявали преди да излезете в майчинство. Ако използвате тази отпуска преди навършване на детето на 2 години ще получите + още 120лв към отпуската /тоест 50% от минималната работна заплата 240 лв., която получавате през втората година от майчинството/.

4. Попълване на приложение 4 - заявление декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете.

Ползване на платен отпуск СЛЕД като детето навърши 2 години - ПРАВА

 1. Губите сумата от 120лв която ви се полага ако ползвате отпуската преди навършването на детето на 2 години.
 2. Имате право на 50% от майчинството във втората година, само ако детето ви НЕ посещава детско заведение.

Втората година майчинство ви изтича има вероятност да ви съкратят като се върнете на работа, какво трябва да знаете?
Ако 2-та година от майчинството ви изтича, вече сте имали среща с работодателя и той ви е уведомил, че има вероятност да ви съкратят след като се върнете на работа вашите ПРАВА са следните:

 1. Ако работите на безсрочен трудов договор и сте майка с дете до 3 годишна възраст вие се ползвате от закрила при уволнение (чл. 333, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда). Тази закрила се прилага  в случаите когато уволнението е поради закриване на част от предприятието или съкращаване на щата, при намаляване обема на работата, при липса на качества и при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността и дисциплинарно уволнение.  (чл. 328, ал. 1, точки 2, 3,5,11 и последното основание е по чл. 330, ал. 2, т. 6).
 2. За да бъдете съкратена се изисква разрешение от Инспекциатя по труда - съгласно чл.333 ал.1 т.1 от КТ се изразява в забраната за прекратяване на трудовото правоотношение със служителка – майка на 3 годишно дете, ако за прекратяването не е получено предварително разрешение на Инспекцията по труда за всеки отделен случай.

Във всички останали случаи, прекратяването на трудовото правоотношение се извършва от работодателя без да е необходимо предварителното разрешение на Инспекцията по труда.
Случаи в които можете да бъдете съкратени БЕЗ разрешение от Инспекцията по труда?
1. Закриване на предприятието, при което работодателя прекратява трудовото правоотношение без предизвестие (чл.328 ал.1 т.1 КТ).

ПАРИЧНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ПРИ СЪКРАЩЕНИЕ

 • Според чл. 222, ал. 1 от КТ при уволнение поради съкращаване в щата, намаляване обема на работа, в размер на брутното ви трудово възнаграждение за времето, през което сте останал без работа, но за не повече от един месец. Ако в този срок Вие постъпите на работа с по-ниско трудово възнаграждение, имате право на разликата за същия срок.

В този случаи работодателят е длъжен да Ви връчи писмено предизвестие, преди да издаде акт за прекратяване на трудовия договор, ако работодателят не го спази, Ви дължи и обезщетение за срока на неспазеното предизвестие.

 • При прекратяване на трудовия договор трябва да ви изплатят натрупаната отпуска за периода по време на майчинството 2 години. (чл. 224 от КТ). Ако не ви изплатят отпуската можете да пуснете жалба в Инспекцията по труда.
 • При възникване на трудовоправни спорове е добре да се обрънете към адвокат и да отстоявате интересите си. Или най-малкото да потърсите безплатна онлайн консултация от адвокати, които предлагат такива.

За съжаление много майки поради незнание или някаква друга причина се съгласяват да напуснат по взаимно съгласие (чл.325, т.1 КТ). Трябва да знаете, че дори тогава имате право на обезщетение което получавате след като се регистрирате в Бюрото по труда, което е в размер на 120лв в продължение на 4 месеца. В Бюрото по труда трябва да се регистрирате в срок от 7 дни след напускане/освобождаване от работа, за да не си загубите правото на обезщетение.
Бюра по труда в страната към Агенцията по заетостта

 

Ако намирате тази информация за полезна можете да я харесата или споделите с бутоните по-долу

129 Responses

 1. Ана Найденова
  Добър ден,бих искала да отправя питане .Тъй като в момента ползвам неплатена отпуска по чл.167а за гледане на дете до 8 години която изтича на 05.08.2015г., а от фирмата в която се водя на работа ми казаха ,че ще я закриват и реално ще ме уволнят.По чл. 328 ли трябва да ме уволнят ,за да вземам по -дълго време обезщетение от бюрото по труда.
 2. Ева
  Здравейте, въпросът ми е , кое първо да си взема неплатения отпуск от 6 месеца или полагаемата ми платена отпоска след 2год.майчинство.Има ли значение кое ще взема първо.Мерси предварително
 3. Здравей Ева, по закон платената отпуска трябва да се изразходва в рамките на календарната година и само 10 дни можеш да прехвърлиш в следващата със съгласие от работодателя, така че е добре да си използваш платения отпуск.
 4. Да, трябва да се върнеш на работа поне за 1 ден.
 5. Здравей Ана, продължителността на обезщетението зависи от стажа при последния ти работодател.
 6. Десислава
  Здравейте,бих искала да попитам: Имам дете на 2г. и 7месеца,използвах си отпуските след втората година майчинство.За да ми бъде удобно с вземането на детето от ясла бях преназначена на друга длъжност,но не се получава и искам да ме съкратят и да отида на борсата за възможно най-добрия за мен вариант.Въпросът ми е,четох за съкращение по че.328 ал.1 т.12 могат ли да ме съкратят по него,по моя инициатива ли трябва да е,ако е ще има ли значение на борсата?Съкращението със споразумение от 4 заплати също ме устройва,но дали ще може,заради закрилата от уволнение?Благодаря предварително!
 7. Всичко зависи от желанието на работодателя. Него не го интересува кое за теб е най-изгодно. Ако си имате приказва можеш да му кажеш да те съкрати по чл.328, ако не напускаш по взаимно съгласие и до 7 дни трябва да се регистрираш в Бюрото по труда, за да си взимаш обезщетението което е 4 месеца.
 8. Здравейте,бих искала да попитам.Синът ми навършва през месец юни 2 г.Като си ползвам отпуската по майчинство без да се връщам на работа да ме съкратят?Но аз не съм ползвала борса от 2005г.Имам 15 г. трудов стаж без прекъсване и искам да си ползвам пълна борса 9 или 10 месеца.
 9. Здравей Димитричка, дали ще те съкратят зависи от работодателя ти. Продължителността на обезщетение се определя от турдовия стаж. В твоя случай 15г. предвижда 9 месеца парично обезщетение.
 10. Irena
  Здравейте,моят въпрос е:по време на майчинство втората година,ако се повишава работната заплата,отпуските върху коя сума ще се изплащат?
 11. Здравей Ирена, отпуските се изплащат на база заплатата преди излизане в майчинство. Актуализирането на заплатата става след връщане на работа.
 12. Мартина
  Имам въпрос:след два дни ми изтича втората година майчинство, а не съм подала молба за ползване на платен отпуск за 2год назад , ако пусна молба сега , има ли вероятност да бъде одобрена и веднага след изтичане на майчинството да изляза отпуска , и ако неможе по какъв начин да напусна (какво да напиша в молбата за напускане) за да ми изплатят неползвания отпуск
 13. Здравейте, моят случай е такъв: От 2013г октомври съм в болничен , тъй като забременях, използвала съм цялата отпуска за същата година, Майчинството ми свършва 30,04,2016г. когато детето ми ще навърши 2г. Въпроса е колко отпуск ми се полага за 2014г и 2015г, до кога мога да я ползвам и защитена ли съм от освобождаване от работодателя? Тъй като ми казват, че имам да ползвам 32 календарни дни, а тези за 2016г ще се актуализирани след като се върна на работа. Аз мисля, че имам право на отпуск за тези 2 години. Благодаря Ви предварително!
 14. Димитричка
  Здравейте.Във момента съм по майчинство и детето ми на 14.07.16 навършва 2 години.Аз искам да ме съкрътят защото няма кой да гледа малкия.Знам че много трудно ще стане въпроса за съкръщаването ми.Имам стаж 12 год.и борсата ще ми е 9 мес.но на 100% няма да стане да я ползвам.Ако не стигнеме до консенсос и напусна по взаимно съгласие трябвали да си пускам един месец предизвестие или мога да го пусна предизвестие и да си ползвам отпуската която ми се полага по майчинство от 2014,2015 и 2016 до май месец а те са 44 дена?
 15. Здравейте.Въпросът ми е-Като си взема полагаемият платен отпуск по майчинство,мога ли веднага след товада си пусна 30 работни дена неплатен отпуск за отглеждане на дете до 6 години.Като имам ползвала неплатен отпуск след това ще мога ли да ползвам борса?
 16. Да, можеш. Регистрирането на борсата става след приключване на трудовите правоотношения.
 17. Задайте въпросът си тук http://www.odit.info/?s=6&i=98789&f=668
 18. Здравейте,работя в държавната администрация,майка съм на дете на 2 г и ми предстои връщане на работа.Работодстелят ми възнамерява да ме разпредели в община,различна от тази по настоящият ми адрес,като за да отида и се върна тр да пътувам по 100 км ,няма да успявам да го заведа и взема от детска градина.Съществува ли правно основание да оспоря това разпределениe?
 19. Здравей Ивета, При завръщане от майчинство трябва да заемете работното място, на което сте била преди излизането в майчинство, освен в случаите, когато работното място е закрито. Всяка друга промяна изисква подписване на допълнително споразумение от двете страни. Преместването ви в друга обищина без ваше съгласие и в писмен вид е нарушение на закона. За повече инфопмация и защита на вашите права се обърнете към инспекцията по труда. Юридическите консултации при тях са безплатни.
 20. Здравейте. Има ли право работодателят, да отхвърли молбата за изплащане на платения годишен отпуск след 2год. майчинство. Има ли вратички в закона, чрез които работодателя може да ме измами и как да ги избегна?
 21. Здравеите,въпроса ми е мога ли да си взема първо болничен и после платената отпуска за двете години по майчинство?
 22. В момента съм в майчинство за второто ми дете, което е на 1,3г /имам и друго дете на 2,4г/. От м.май ще ги пускам на ясла, а от м.юни искам да се върна на работа /кадрови военослужещ съм/- какви са моите права и задължения в този случай и какво ми се полага? Благодаря, Петя!
 23. Здравейте. Въпросът ми е, майчинството води ли се за стаж, който да послужи пред борсата, за получаване на парично обезщетение за безработица? Подписах договор за постъпване на работа в тази фирма на 12.03.13г, а от 12.04.14 съм болничен....отпуск за бременност и раждане /за отглеждане на дете до 2 години. На 25.05.2016 ми изтичат двете години. Искам да си пусна молба за използване на платения, а след това и на неплатения отпуск. Понеже нямам намерения да се връщам на тази работа, се надявам да бъда съкратена. Има ли значение колко е трудовият ми стаж? Имам ли право на парично обезщетение за безработица и как се изчислява то?
 24. Здравей Зорница, трябва да се върнеш поне за два дена на работа преди да ползваш болничен.
 25. При напускане на работа трябва да ти изплати платения годишен отпуск.
 26. За кадровите военосрлужещи се прилага Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Не съм запозната и не мога да кажа дали имате по-специални права.
 27. Здравейте, искам да ви попитам как е най добре да попстъпя: На 08.05.2016г се навършват 2 години от майчинството,т.е. свършва. Интересува ме колко болничен и платен и не платен отпуск ми се полагат и мога да взема? Искам да потвърдя, че съм с близнаци, ако това оказва влияние на платената и неплатена отпуска. Има ли значение кое ще взема първо, болничният или отпуската? Благодаря ви предварително!
 28. Здравей Мария, няма значение кое ще вземеш първо. Болничният винаги е с предимство обаче, дори ако си ползваш платената отпуска и се разболееш можеш да я прекъснеш заради болничен и да я продължиш след изчитане на болничния. Попитай колко натрупана отпуска имаш.
 29. Майчинството се води за трудов стаж. Обезщетението се изплаща на база трудовия стаж. При определяне на правото на парично обезщетение за безработица се зачита и времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете. Тук можеш да прочетеш повече за изчисляването на обезщетението. http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Leave a comment