Как да защитим детската кожа от слънцето?

Защо е важно да предпазваме кожата в детска възраст? Какви могат да са последствията от изгаряния на кожата в детска и юношеска възраст? Използвате ли правилно слънчезащитните кремове?

Според дерматолозите прекаленото излагане на слънце в детството или юношеството е основна причина за рак на кожата и преждевременно стареене на кожата на по-късно етап от живота. От друга страна защитата на кожата на вашето дете е важна, тъй като  децата са изложени на по-големи дози UV лъчи, отколкото възрастните, тъй като те прекарват повече време навън особено през летните месеци.
Ето защо всеки родител е редно да сведе до минимум  вредното влияние на слънцето върху детската кожа използвайки подходящи слънчезащитни продукти.
Ултравиолетова светлина се състои от UVA и UVB лъчи. UVA лъчите са тези, които причиняват преждевременно стареене; UVB лъчите причиняват изгаряне, и ако в детска или юношеска възраст има сериозни изгаряния, това удвоява риска от рак на кожата.

Когато купувате слънчезащитен крем за вашето дете, избирайте продукти с висок UVA и UVB фактор, които дават  най-добра защита.
UVA рейтинг не винаги е в списъка на слънцезащитен опаковки, но когато  е, тя се измерва в звезди от пет. Защитата от UVB се измерва чрез (SPF) фактора.
Слънцезащитни продукти за децата трябва да имат минимум 30SPF фактор и 50SPF за бебета и малки деца. Лично аз предпочитам слънчезащитните кремове на марки които предлагат медицинска козметика като Avene, Yves Rocher, Bioderma и Еусерин.

Правилно използване на слънчезащитните кремове

Слънчезащитния крем  трябва да се нанася 30 минути преди излагане на детето на слънце. Кремът се нанася отново на всеки два или три часа, след плуване и дори когато детето е под чадъра.
Повечето хора не нанасят достатъчно количество слънцезащитен крем. За да сте сигурни, че сте осигурили максимална защита на детската кожа придържайте се към следния съвет на дерматолозите, една супена лъжица крема за малко дете, две супени лъжици за десетгодишно дете и четири супени лъжици за възрастен.

Защита на децата:
•    Не излайгате детето на слънце между 10 ч. и 15 ч., когато то е най-силно.
•    Обличайте детето с бели дрехи - блузи с дълъг ръкав или панталон, както и шапки с периферия.
•    Изберете детски слънчеви очила с  UVA и UVB защита. Ултравиолетовите лъчи могат да допринесат за развитието на катаракта. Слънчеви очила, които са плътно прилепнали и имат големи обективи предлагат по-голяма защита.
•    Не излагайте бебета по-малки от шест месеца на слънце. Слънцезащитните кремове могат да раздразнят кожата на бебето, също така развиващите се очи на бебето са особено уязвими на слънчевата светлина.
•    Нанасяйте слънчезащитен крем, не само когато сте на море, но също и когато сте с детето на площадката за игра или изобщо на разходка навън в града.
Факторите, свързани с повишен риск от развитие на рак на кожата, включват:
•    няколко мехурчета слънчеви изгаряния, като дете или тийнейджър;
•    фамилна обремененост;
•    светла кожа, коса и очи;
•    бенки, които са с неправилна форма или цвят.

No Comments Yet.

Leave a comment