Идеи за игри с дете на година и шест месеца

Вече година и шест месеца гледам дъщеря си в къщи, което налага /особено последните месеци/ всеки ден да разнообразявам деня й с интересни и нови занимания. Освен срещите с други деца и посещението на детски клубове, с какво друго може да занимавате детето на тази възраст в къщи?
Ето и част от моите успешни предложения за игра.
Игри за деца - идея 1
Магическа дъска за рисуване, на нея детето се учи да рисува и може да изтрива нарисуваното. Освен моливчето към дъската има и фигурки в различни форми. По принцип магическата дъска е предназначена за по-големи деца, но и на тази възраст децата се забавляват. Друг начин да използваме дъската е да рисувам познати на детето ми предмети, които тя назовава по име. В тази възраст децата усвояват много бързо, всеки ден и разказвам за различните предмети които вижда, за цветовете на предметите. Друга игра с магическата дъска е да нарисувам три кръгчета н-р и да ги преброим заедно. Една от най-забавните игри с магическата дъска за дъщеря ми е когато и очертавам ръчичката на нея.

Игри за деца - идея 2
Книжки за животните, за цветовете и формите. Всеки ден разглеждаме книжки, най-подходящите за тази възраст са книгите с твърди страници, които не може да скъса. Най-интересни са картинките затова на приказките правя бърз разказ по картинки. Всеки месец купувам нова книжка, която изучава с интерес. В момент хит ни е книгата за учене на цветовете.

Игри за деца - идея 3
Дървена дъска с фигурки на животни които да подрежда според формата. Забавното тук е да обясните на детето кои са животните и след това да му покажете мястото на всяко животно на дъската. На моята дъщеря тази игра и е доста интересна и отделя по 20-30 минути като се опитва да слага фигурката във всяка форма докато намери правилната.

Игри за деца - идея 4
Кубчета с картинки. Назовавам предметите нарисувани на картинките, след което я питам къде е влака или барабана. Друг начин за игра с кубчетата е да строим кула или да ги подреждаме едно до друго като влак.

Други идеи за детски игри можете да получите ако посетите курсовете за майки с деца над една година в Център за "Съвременни родители".

No Comments Yet.

Leave a comment