Детските играчки и как те подпомагат развитието на детето

Първата подходяща играчка за бебето през първия месец е музикална въртележка, която се поставя на бебешкото креватче. Ярките цветове на висящите играчки стимулира зрението на новороденото, а песничките действат успокояващо и приспивно.

На 3 месеца бебето започва да се опитва да държи своите играчки. Подходящи за тази възраст са дрънкалки и детски играчки от различни материи като меки, твърди, гладки, които развиват осезанието на бебето.

Интересът към книгата може да започне да се развива още от 5-6 месечна възраст. Подходящи са меките детски книжки с достатъчно големи, ясни и ярки изображенията, които могат да задържат вниманието на детето. Най-удачни са картинките на животни, а още по-добре е ако издават характерните за съответното животно звуци.
Музикални книжки съм виждала единствено на Fisher Price. Книжки със звуци на животни или на различните транспортни средства на българския пазар не съм срещала.

На пазара се предлагат разнообразие книжки за деца от 0-5 години. Те са ориентирани към развиване уменията за учене на цветовете, броене, усещане на различни материи свързани с различни предмети и животни. Така н-р книжката  "My first farm touch and feel", която имах възможност да видя на "живо" съдържа изображенията на различни животни куче, коте, пате, крава, сено, трактор, като част от картинката е направена от материя наподобяваща козината на кучетото, патето и т.н
За всеки който проявява интерес поръчки могат да се правят онлайн и доставки се правят до България.

Децата опознават играчките по различен начин в различните възрасти.
Нанизването на рингове на пръчка подобрява координацията око-ръка. Ринговете са подходящи за 6-7 месечно бебе, когато то може да седи. В тази възраст на детето се подават ринговете един по един, а детето трябва да ги сложи на пръчката. Подреждането на ринговете според техния размер става на по-късен етап(след 1 годинка), когато детето започне да разбира това.

Детето започва да разпознава цветовете към 2 годишна възраст. Специалистите обаче съветват да започнем да говорим за цветовете на различните предмети от най-ранна възраст 9-10 месеца, тъй като детето се нуждае от многократно повтаряне преди да започне да разбира и използва думите.

Споделено от опит за детските играчки на Fisher Price
Занимателна маса на Fisher Price развива координацията между очите и ръцете. Тази детска играчка е подходяща за бебета на 9 месечна възраст. Аз купих такава, когато дъщеря ми беше на 7 месеца. С всеки следващ месец усвояваше по едно ново действие. Когато стана по стабилна стоейки права, започна да редува с двете ръце и натиска двата бутона. Когато започна да се изправя и учи да ходи, започна да използва масичката за уокър. Имаме и други детски  играчки на Fisher Price и съм изключително доволна.

Игри с бебето, които развиват неговите умения

Освен ежедневните грижи за детето е необходимо да отделяме време за игра с него, така че да подпомогнем развитието на различни умения. Важно е да говорим и да обяснявам какво правим, да назоваваме имената на предметите от най-ранна възраст. В началото детето се учи да вижда, намира и показва познати предмети, после да ги назовава.

Идеи за игра и развитие уменията на бебето лично аз получих от училището за родители, където един път седмично се провеждат занимания за бебета над 6 месечна възраст до и над 1 годинка. Изключително доволна съм от това, че детето ми се среща с други деца и най-важното освен общуването със свои връстници, много бързо се учи от тях. Децата се учат, най-лесно от други деца, отколкото от възрастен човек. След всяко наше посещение научаваше по нещо ново, научи се да пляска с ръчички, да казва нови срички, да рита топката с краче и много други.

No Comments Yet.

Leave a comment