Йога за бременни

Преди да забременея спортувах активно, така че когато разбрах че съм бременна трябваше да сменя комбинираната аеробика с физически упражнения подходящи за бременни жени. Започнах да проучвам какво се предлага като курсове за бременни и попаднах на йога за бременни на Роси Божкова, която се оказа че е не само йога инструктор, но и психолог.

pregnant-woman-yoga Преди да се запиша на курса не очаквах, че освен физическата активност ще получа много повече, като психологическа и емоционална нагласа за предстоящото раждане.  Курса на Роси включва 10 посещения с йога упражнения и 2 лекции за раждането, на които мъжете могат да присъстват. Изненадах се, че имаше толкова голям интерес от страна на бъдещите татковци.  Лекциите са изключително информативни и полезни за това какво се случва с тялото на жената по време на раждането, как може да облекчи болките с подходящи пози и нещо много интересно пренаталното общуване на майката с детето в нея. Преди да посетя йога за бременни на Роси не се бях замисляла за връзката, която съществува между мен и бебето ми докато сме в едно тяло.

Както и Роси ще ви каже „Бременността е уникално състояние при което имаме две души в едно тяло”. Това е периодът в който майката чрез своите мисли и емоции формира в детето  определени нагласи към живота. Ето защо бременната жена трябва да отдели време за своето личностно емоционално развитие, защото при пренаталното общуване съзнателно или несъзнателно тя предава на своето дете това което чувства.  „Една майка, която преодолява трудностите с оптимизъм и една майка, обезпокоявана от страхове и притеснения, ще научи детето си на съвършено различни реакции. Така две деца с различна пренатална опитност на един и същи стимул ще покажат различни реакции – едното с любопитство и селост, другото с плач, разтърсващ нервната система…”
Студиото, където се провежда йога за бременни е с впечатляващ и релаксиращ интериор. След работния ден , който може да е бил напрегнат или някой колега да ви е нервирал, попадането в тази обстановка ми действаше много успокояващо и се чувствах истински щастлива. Дори си давах сметка колко безсмислено е да влагам емоции в случки от деня, които просто не си заслужават, особено когато носех живот в себе си. Бебето и това, което то ще изпита чрез мен беше по-важно.
Какво ще ви даде курса по йога за бременни:
- релаксация
- позитивни нагласи
- пренатално общуване с бебето ви
- подготовка за по-леко и осъзнато раждане
Повече можете да научите от сайта на Роси http://natalyoga.net към който има форум със споделени  истински истории за раждане на жени посещавали курса.

No Comments Yet.

Leave a comment