Астма при децата

Бронхиалната астма е най- честото хронично заболяване в детска възраст в целия свят. Според различни източници през последните 20 години се наблюдава увеличаване броят на децата с бронхиална астма или то обхваща 10-15% . С най-голямо съжаление трябва да кажа, че и моето дете има такъв проблем, макар че нейната астма е към вируси и не е типичен астматик. По тази причина темата за астмата при децата намира място в моя блог.

Какво представлява бронхиалната астма?
Това е хронично алергично възпаление на дихателните пътища, предизвикващо бронхоспазъм най-често провокиран от различни  стимули – алергени, вируси, храни, тютюнев дим, миризми, полени и др.

Проявите на бронхиална астма в ранна детска възраст не винаги означава, че детето ще развие това заболяване за цял живот. При правилно и навременно лечение това може да се предотврати.

При нас нещата винаги започват с бистра хрема и стичащ се секрет в гърлото, в следствие на който започва почти непрекъснато кашляне последвано от обструкция /напълване на бронхите със секрет, който затруднява преминавате на въздуха/ и спазъм /неравномерно дишане между левия и десен бял дроб/. В края на страницата с посочен линк към нея много подробно и точно са описани всички индикации за започващ спазъм http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=655100.0

Предотвратяване на белодробен спазъм
От личен опит и съвети на лекарите мога да споделя следните ценни съвета, които можете да направите като родител при първи симпотми на хрема, така че да не се стигне до бронхиален спазъм:
- промиване на носа с физиологичен разтвор
- инхалации /ако имате инхалатор/ с физиологичен разтвор. По този начин секретите се втечняват и отхрачват по-лесно. Колкото по-често толкова по-добре

Тестове при респираторни алергии
Заболявания като бронхиална астма и алергична хрема следва да бъдат потвърдени чрез тестове. Тестването се провежда във всички възрастови групи.  Теста представлява взимане на кръв от вената и изследване за clgE-антитела.

Профилактика
При деца склонни към бронхоспазми в следствие на вирусни инфекции, пулмолозите препоръчват през зимния период да се приема вит Д или сироп Ескимо, който съдържа комбинацията от омега-6/омега-3 и витД.
Прилагането на антиалергична диета. Наблюдения показват, че три четвърти от астматичните деца и почти половината от възрастните астматици облекчават проблема си премахвайки алергичните храни от ежедневното си меню. За децата това са шоколад, прясно мляко, храни съдържащи оцветители или изкуствено добавени вещества и др. Консумацията на лук и чесън е доказана антиастматична храна.

Използване на антиалергични възглавници и детски матраци. Този вид матраци са изработени от дишаща пяна, с проветрива структура, която не позволява задържането на прах и бактерии.

No Comments Yet.

Leave a comment