Как да предпазим децата от пестицидите

Целогодишно на пазара се предлагат плодове и зеленчуци, които не са сезонни. Банани и портокали можем да си купим и през лятото, а ягоди, краставици и домати и през зимата.

Замисляме ли се обаче доколко тези плодове и зеленчуци са полезни, особено за нашите деца?

Това, което не трябва да забравяме е че в отглеждането им се използват най-различни пестициди, срещу насекоми, фитопатогенни гъбички и плевели. Използването на пестицидите или химикалите  предпазва плодовете и зеленчуците от вредители и им помага да узреят в срок. Химикалите, които остават в плода и по неговата кора не са полезни за нас.  Най-голяма опасност крият за децата, тъй като техният черен дроб не може да се справи лесно с тях.  Постепенното им натрупване в организма на човек води до алергии, дисбактериоза и други заболявания , за които алармират учените през последните години.

Малко полезни факти:

  • Пестицидите се натрупват повече в плодовете, отколкото в зеленчуците с изключение на картофите. Най-много има в ябълките, крушите, прасковите, ягодите, вишните, малините, гроздето, краставиците и тиквичките. По-малко се откриват в бананите, цитрусите, сливите, кивито, доматите, репичките, патладжаните и авокадото.

 

  • В някой държави се използват химикали преди експорт на плодовете и зеленчуците с цел по-голяма устойчивост и трайност. Например в САЩ и Франция преди съхранение ябълките се покриват с тънък слой восък с добавки на фунгицид за защита от плесени.  Повечето производители потапят цитрусовите плодове в разтвор на дифенил, който може да провокира алергични реакции.

 

Няколко полезни съвета, как да се предпазим от пестицидите:

  • Почиствайте кората на плодовете и зеленчуците, тъй като основното количество вредни вещества се натрупва там, независимо от това че там се намират и повечето витамини.
  • Накисвайте плодовете преди консумация отстранява 30-50% от пестицидите.
  • Обработвайте със сода и оцет, което неутрализира бактериите. Накисването във вода, в която сме разтворили щипка сода  не трябва да бъде повече от 2 минути.
  • Махайте най-крайните листа на зелето и зелените салати, които са били в най-пряк досег с околната среда.

 

Най-ценния съвет е консумирайте само сезонни плодове и зеленчуци и то родно производство, защото пресните плодове и зеленчуци се обработват с по-малко количество химикали, отколкото тези които трябва се съхраняват  по-продължително време.

No Comments Yet.

Leave a comment