Каква вода да даваме на бебето

От малки сме закърмени с магията на приказките, а в една от тях се разказва за живата вода. Живата вода, която дава на старите младост, на болните здраве, която дава миг живот. Дали само живата вода прави това?
Водата е феномен от природата, без който нито човека, нито животните, нито растенията, нито което и да е било живо същество би оцеляло. Дори само една капка от тази живителна течност би била достатъчна да съживи едно повяхнало цвете, да му дари поне още миг живот.  Когато хората създадат  нов живот, те смятат своята мисия за изпълнена. Но дали е така? Какво е необходимо за да поддържаме и изграждаме този живот в неговата най-естествена и добра форма?

Да пиеш вода от извора! – безупречна природна чистота в бутилка. В хранителния режим на човека водата е продуктът с най-голямо потребление. Нещо повече - Водата е съставна част от всеки жив организъм. Човешкият оръгнизъм се състои от 50 до 86 % (86% - при новородените и до 50% - при възрастните) вода. 70% от водата в човешкия организъм е част от вътрешно клетъчната структура. 30% от водата се намира на извънклетъчно ниво, от която 20% е съставител на междуклетъчна течност, 8% е водата в кръвната плазма и 2% в лимфите.
Значението на водата в живота на човека се определя от тези нейни функции и от огромното място, което тя заема в общата маса на човешкото тяло и неговите органи.
Достатъчното постъпване на вода в организма се явява едно от основните условия за здравословен живот. Според педиатрите, на новородените деца до годинка, са нужни по 100 мл. течност на килограм телесно тегло. За децата над 1 година в денонощието са необходими 1 литър течности плюс 50мл. на всеки килограм над 10 кг телесно тегло. Повечето хора не пият достатъчно количество вода, без да говорим за качеството и. Не е тайна за никого, че не всяка вода става за пиене. Парадоксален е фактът, че водата е необходима за живота, но и точно тя се явява една от главните причини за болестите по света. Както е казал, по своето време Луи Пастьор, „80% от болестите ги изпиваме”. Много важно за водата, която се употребява за пиене и приготвяна на храна, е да е чиста.
Минералната вода е чиста вода, която се добива от дълбоките недра на земята. Тя има голяма трайност на бактериологичната среда, съдържа ценни химични елементи и се характеризира с различна по вид минерализация. Според изискванията за производството и, тя не не подлежи на никаква обработка, а се бутилира в естествения си вид. При изворната и трапезна вода няма такива изисквания, както при минералната. Тук трябва да се добави, че изворните води са студени води, които се добиват от по-плитките слоеве на земята. В Германия например имат т.нар. Stillwasser - твърда вода, която се обработва и газира, за да се намали високата минерализация. Трапезните води се подлагат на пълна деминерализация и може да се правят от всякаква вода като минат пълна преработка.
Какво да пием? Най-добре – чиста вода! Но как да я намерим?
На първо място, водата която хората използват за пиене е от водопроводната система. Приема се, че в България водопроводната вода е годна за пиене. Тя преминава през различни процедури по пречистване и обезпаразитяване, но въпреки всичко остарялата водопроводна мрежа, хлорирането, както и различните примеси по региони крият сериозен риск от проблеми след употребата на водопроводна вода. Друг вариант е препоръчваната от всички специалисти за употреба при новородени – преварена вода. Обаче, тя след изстиване се превръща в „мъртва” течност. Енергийните загуби при нея могат да се сведат до минимум само когато тя се пие, докато е още топла. Освен това с преваряването се изчистват евентуалните микробиологни и физически замърсители на водата, но веднага след това, оставена в пряк допир с въздуха, тя отново попива замърсители. А и съществуват много примеси (като тежки метали напр.), които не могат да бъдат отстранени  от състава на водата чрез преваряване.
Минералната вода, получена от подземни източници, съдържа всички ценни природни минерали. Тя е екологично чиста и може да се използва постоянно както за пиене, така и за приготвяне на храна. Подбрана прецизно, сертифицираната и етикетирана правилно, според всички законови разпоредби, минералната вода е най-естествената част от всеки истински здравословен режим на хранене.

На българския пазар се предлагат няколко марки бутилирана вода за бебета - бебешка вода ХИП, вода Девин и

На пазара се предлага Натурална минерална вода БЕБЕ и HIPP

Натурална минерална вода БЕБЕ

Натуралната вода БЕБЕ е микробиологически чиста, практически без съдържание на натрии и богата на калции. Извира от дълбочина 350м. и се бутилира директно. Сертифицирана е от SGS Institut Fresenius Gmbh, Германия. Подходяща за директна консумация от кърмачета и приготвяне на бебешка храна.

Опаковки: 0,5/1,5 л.

1 Response

  1. Беборан
    Полезна статия, добре е че сте показали и различните марки води, за да видят родителите какъв избор имат :) Поздравления за добрата работа

Leave a comment