Адаптирани млека

Адаптирани млека

На пазара се предлагат различни марки адаптирани млека на НАН, Aptamil, Nutrilon, Nestle, Frisolac, Hipp, Humana и Milupa.

Основната суровина от която са направени адаптираните млека това е кравето мляко, освен него се използват и соев изолат, свински колаген и др. В зависимост от възрастта на бебето изкуствените млека се делят на адаптирани, предназначени за кърмачета от 0-6 месечна възраст и частично адаптирани за бебета на възраст от 6 до над 1 годишна възраст.

Адаптирани млека съдържат намалено количество на калции, калии и натрии.  Задължително присъстват пребиотици и пробиотици важни за  стимулиране растежа на бифидус и лактобактериите в червата.

Частично адаптирани млека се характеризират с високо съдържание на протеини, растителни мазнини, въглехидрати, минерали и желязо. Съставът е съобразен с нарастващите хранителни потребности на децата в тази възраст.

Предлагат се и специални адаптирани млека подходящи за различни проблеми срещани при бебетата като алергии, диарии, рефлукс и др.

Адаптирани млека за деца родени с ниско тегло

Този вид млека са задължително обогатени с таурин, карнитин, полиненаситени и дълговерижнимастни киселини, необходими за развитието на нервната система и зрението на недоносените бебета.

Хипоалергенни млека за кърмачета и по-големи деца с алергия към протеина на кравето мляко

Тези млека са подходящи за деца с различни здравни проблеми като алергичен дерматит, хранителна алергия, астма и алергични ринити. В състава на тези млека

Млека на база соев изолат

Те са свободни от протеините на кравето мляко, лактоза и глутен. Прилагат за лечение при хранителна алергия, стига детето да няма алергия към соя и бобови растения. Подходящи за деца над 6 месеца.

Хипоалергенни адаптирани млека (HA) за профилактика на хранителната алергия. Съдържат частично разграден протеин на кравето мляко.

Адаптирани млека за бебета с непоносимост към лактоза (млечна захар) – непоносимостта към млечната захар се дължи на дефицит на ензима лактаза, който  я разгражда до прости захари. Този вид млека са нисколактозни или безлактозни.

Адаптирани млека за бебета с гастроезофагеален  рефлукс - Тези млека имат обозначение AR и се изписват само от лекар. Предназначени са за лечение на гастроезофагеален  рефлукс , който се характеризира с оригвания и повръщания при кърмачето.

Адаптирани млека за кърмачета със стомашно-чревен дискомфорт, който се среща най-често при кърмачета през първите три месеца и е свързано с колики, оригвания, запек, повръщане .

Като майка която кърми ще кажа, че майчината кърма е най-добрата храна за бебето.  Съставът на майчиното мляко е абсолютно адекватен на хранителните потребности на бебето във всеки един етап от негово развитие.  Въпреки това и на мен ми се наложи точно през първия месец да дохранвам с адаптирано мляко.

/Използвани материали Рекламни материали на адаптирани млека и
“Хранене на детето от раждането до 1 година/

2 Responses

  1. geminni
    Здравейте , много интересен материал.От горе посочените адаптирани млека имам опит с Нан , Аптамил,Фризолак и Хипп.Ефекта от Нан и Аптамил беше запек,а от Хипп и Фризолак - повръщане.Тръгнахме в омагьосания кръг - хипоалергични,антиревлуксни и т.н.Една педиатърка ни препоръча АМ на Ордеса - Блемил Плюс Форте.Погледнах скиптично и на него,но пък се оказа,че малката го понася много добре.
  2. Yonka
    Ние през цялото време бяхме на Фризолак и детето се чувстваше добре. Казаха ни, че от Фризолака може да има запек, но при нас нямаше запек. Само в началото ползвах Фризовом (2 месеца) докато имаше по-изразен рефрукс. Детето наддаваше като по книгите.

Leave a comment