Кога да махнем памперса

Възможно ли е да не чакаме детето да стане на 1,5 - 2, за да махнем памперса? Оказва се, че е  напълно възможно. И можете да започнете още от втория месец, та дори и по-рано.  Аз лично не вярвах, че е възможно докато не видях с очите си две майка в нашата градинка, които са започали този процес от съвсем рано. Оказва се че бебето дава сигнали когато му се пишка или ака, просто майката трябва да се научи да ги разпознава. По този начин пестите пари за памперси, второ детето привиква от рано да си казва, няма драма с правенето на тези неща на гърнето. Поради липса на информация аз не съм изпробвала този метод, но със сигурност ако имам второ дете ще започна поне от 6 месечна възраст, тъй като ми е малко трудно да си представя как се изпишква едно бебе което е на 2 месеца и все още не може да държи главата си. Ако тази тема ви е интересна това е линка, където има достатъчно информация и споделен опит. Бебета без памперс

Предимствата на този метод:

- БЕБЕТО носи обикновени гащички, като по този начин се избягват  подсичания, вагинални инфекции, претопляне на тестисите при момченцата и др. Отпада късната тренировка на гърне, която често е доста стресова за детето и родителите. Детето придобива тоалетни навици много по-рано от връстниците си (обикновено преди годинка) .

- РОДИТЕЛИТЕ се научават да разбират по-добре бебето и  то отрано се научава да общува с тях и да бъде разбирано. Отпада необходимостта от използване на памперси, което със сигурност се отразява положително на семейният бюджет. Освен това гърнето може да бъде съвсем обикновено, а не музикално /защото звукът от свършената работа в гърнето щял да поощри детето..../.

Като се замисля решенията на родителите доста се манипулират от реклами и съвременни продукти. А ако просто изберем да следваме естествения ритъм ще бъде много по-лесно и за нас и за детето.

3 Responses

  1. Славея Чобанова
    Да споделя моят опит като майка на две деца.С големият ми син нямах проблеми с привикването и ползването на гърнето от най-ранна възраст.Тъй като той правешв обриви от памперсите бях принудена да се огранича с ползването им само през нощта и през деня се учехме на гърнето.Затова още след годинката успеха беше пълен-казваше си почти винаги,с много малко изключения.Сега имам още едно момченце,вече сме на 1г5м.,но не успяваме да кажем навреме за нуждите си,макар че отрано пробвам-нали имам опит.Обикновено казва след като си свърши работата:))Но и това е нещо все пак.Така че мисля че възрастта от която се ползва гърнето е индивидуална за всяко дете.Зависи не само от настоятелността на родителите,но и от самото дете.
  2. Няма никакъв проблем да се изпишква бебе на 2 месеца, просто се придържа ето така: http://www.bezpeleni.info/images/potbaby1.jpg
  3. pip
    Да, напълно възможно е да се запазва бебето/детето сухо, което е просто още един вид общуване между майката и детето. Разбрах за Естествена Бебешка Хигиена когато сина ми беше на 5 месеца, започнах същата вечер. На 8 месеца му свалих дневния памперс, на 1 година и 2-3 месеца започнахме да спим и без нощен, след навършване на 2 години и половина той започна да си казва и аз спрях да му предлагам и следя. Факт, всички деца са различни! Според майка ми аз около годинката съм била "много чиста и суха", но ето на сина ми му отне 2 години и половина! В нито един момент не съм съжалявала, че съм го събула по гащички. Той проходи по гащички, научи се къде се вършат нещата доста рано и смело заявявам, че сме имали само 2 инцидента с "голямата работа" откакто беше на 8 месеца (много по-приятно е да се изсипе пълно гърне в тоалетната отколкото да се мие мръсно дупе!). Бих посъветвала майките, които са склонни да пробват да се запознаят с навиците на човешкото бебе, да наблюдават своето дете и просто да пробват :) Най-малкото е забавно, а е и толкова практично и удобно. Да не говорим за смаяните погледи по градинките, когато видят хората неходещо дете с гащи. Успех!

Leave a comment